Feest op basisschool de Bibit, de Sprockt en kinderopvang de Teddybeer vandaag. Zij gaan samen werken aan het 150ste groene schoolplein in Brabant. Het plein ligt nu nog vol met grijze tegels. Maar vandaag, tijdens de Week van ons Water, komt daar verandering in.

Tegels worden vervangen door speelgroen, een moestuin en een modderkeuken. Want een schoolplein vol met tegels kan écht niet meer. Ook klaar met al het grauw en grijs van de tegels op het speelplein en wil je een groene makeover? Er kunnen nog 100 scholen meedoen met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’.

Leerlingen van basisschool de Bibit, de Sprockt en kinderopvang de Teddybeer luisteren naar bestuurders van IVN, Brabantse Delta, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Brabant. Samen gaan ze werken aan het 150ste schoolplein in Brabant.

Klimaatbewust

Met een natuur challenge op de drie basisscholen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Op het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven. Vervolgens ervaren ze zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten en zakt in de grond. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er ook in een hete zomer lekker koel kan worden gespeeld en de koolmezen in de nestkastjes eten hun buik vol met eikenprocessierupsen. Aan het eind van de dag krijgen de kinderen een zakje met zaadjes mee naar huis. Niet alleen op school is groen belangrijk, maar ook thuis.

Grijs en Groen

Hans Peter Verroen: “We zijn trots dat in Brabant al zoveel groene schoolpleinen zijn gerealiseerd. Waterschap Brabantse Delta vindt het belangrijk dat grijs plaats maakt voor groen en daar helpen we graag aan mee. Hoe meer groen, hoe beter het regenwaterwater weg kan. Dit helpt om wateroverlast te verminderen. Niet alleen op school is groen belangrijk, maar ook thuis. Zo draagt iedereen bij aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving. Want we willen allemaal veilig wonen, werken en genieten rondom water. Nu en in de toekomst. Tijdens de Week van ons Water (22 t/m 27 oktober) geven we als waterschap via social media tips hoe jij kunt bijdragen aan het klimaat bestendig maken van de leefomgeving door aanpassingen in de tuin.”

Subsidie beschikbaar

De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor €3,5 miljoen bij elkaar. Daarvan is nu nog 1,4 miljoen beschikbaar.

Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor zo’n 100 schoolpleinen. Kijk voor meer informatie op de website van schoolpleinen van de toekomst.