Het klimaat verandert. Het weer is minder stabiel. Soms regent het lang en veel en dan is het weer voor langere tijd warm en droog. Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor ontspanning en verkoeling op warme dagen. Bij hevige regenval helpt een groene tuin wateroverlast te verminderen. Het regenwater kan beter in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. En een groene tuin is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels.

Warmte en droogte

Door de klimaatverandering is het soms een lange tijd erg droog. Droogte kan leiden tot schade, bijvoorbeeld door lage grondwaterstanden. Stenen en beton in je tuin zorgen ervoor dat het water niet in de grond kan zakken. Bovendien wordt de warmte langer vastgehouden door de stenen, waardoor het erg warm kan worden.

Gelukkig kun je je tuin zo inrichten, dat het een plek wordt die voor verkoeling zorgt en regenwater vasthoudt.

Beplanting en groen houden water vast en zorgen ervoor dat jouw tuin op hete zomerse dagen een stuk koeler is. In een groene tuin met planten en bomen zorgen de bomen voor schaduw en dus lagere temperaturen. Door het aanleggen van groene tuinen, groene daken, greppels en vijvers wordt het regenwater vastgehouden en warmt je woonomgeving minder snel op.

Wateroverlast

Als het hard regent, wat steeds vaker gebeurt, kan het riool de hoeveelheid regenwater niet verwerken waardoor er wateroverlast ontstaat. Tuinen vol tegels zorgen er namelijk voor dat regenwater niet in de grond kan zakken.

Gelukkig kun je je tuin zo inrichten, dat het een plek wordt die het regenwater juist wel vasthoudt en daarmee problemen als wateroverlast tegengaat.

Beplanting en groen houden regenwater vast. Grond zonder beplanting droogt sneller uit. Daardoor neemt de grond ook minder water op als het regent. Hogere beplanting, zoals heesters, verhogen het opnamevermogen van de bodem. Ruimte voor water in je tuin kan ook door het aanleggen van een groen dak op je huis of schuur. Je huis of schuur blijft hierdoor ook nog eens een stuk koeler.

Natuur

Biodiversiteit is de hoeveelheid verschillende planten, dieren en insecten. In Nederland daalt de biodiversiteit. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verstedelijking, de intensivering van de landbouw en milieuvervuiling.

Gelukkig kun je je tuin zo inrichten, dat het een plek wordt die gunstig is voor dieren als vlinders, insecten, vogels en bijen.

Iedere vierkante meter telt. Met een groene tuin, een groen dak, een groene gevel, groene erfafscheiding en een vijver in de tuin kun je de natuur een handje helpen. Variatie in de beplanting in je tuin zorgt ook voor verhoging van de biodiversiteit. Een levendige en groene tuin dus!

Tips en subsidies

Zo’n veertig procent van de stedelijke oppervlakte is in bezit van inwoners. Iedereen kan dus een bijdrage leveren: geef water de ruimte en maak jouw tuin ook wat groener en watervriendelijker.

Tips en subsidies