Als waterschap zorgen we ervoor dat het water in Midden- en West Brabant niet te hoog en niet te laag staat. Ook zorgen we voor veilige dijken. En tenslotte maken we het afvalwater schoon en geven we het terug aan de natuur. Dat laatste doen we op 17 rioolwaterzuiveringen in ons gebied. Daar werken onze collega’s, ondanks de coronacrisis, elke dag met passie aan hun zuiveringstaken. Tijd om ze in het zonnetje te zetten, vond Niels Mureau, dagelijks bestuurslid bij ons waterschap. Want ze doen belangrijk werk waar niet iedereen bij stil staat: er komt een hoop kijken bij het schoonmaken van vuil afvalwater en het weer terug in de natuur lozen.

Op een zuivering werken is in een tijd met corona echt anders. Thuiswerken is geen optie en daarbij kwam vorig jaar de onzekerheid of het water ook een bron van besmetting kon zijn. Gelukkig heeft het waterschap goed gereageerd met nieuwe procedures en veiligheidsmaatregelen waardoor deze collega’s een onmisbare taak voor de samenleving konden blijven uitvoeren!

Hoe zet je medewerkers op een bijzondere manier in het zonnetje? Door ze een bezoek te brengen en je waardering uit te spreken! Niels heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staat, dus het bezoek moest wel op de fiets. Een stadsfiets welteverstaan. En zo fietste hij in 2 dagen langs alle 17 rioolwaterzuiveringen in Midden- en West Brabant! Van Waalwijk tot Bath (aan de Zeeuwse grens). Maar liefst 305 kilometer!  Tijdens zijn ‘Tour de RWZI’ reed hij elke etappe met een andere collega, bestuurder of wethouder om verder te praten over de zuiveringstaken van het waterschap, nu en in de toekomst.

De tocht was een groot succes. Niels Mureau: “Ik heb zoveel collega’s ontmoet en mooie gesprekken gehad over het waterschap en onze zuiveringen. Ik merk dat iedereen erg betrokken en gemotiveerd is en ze hebben ook veel ideeën over hoe het nog beter kan. Die ideeën sla ik allemaal op en dat helpt me enorm om mijn werk als bestuurder goed te doen!”. Niels zal zich zeker vaker op de zuiveringen laten zien – al dan niet op de fiets.

Nieuwsgierig naar de 'Tour de RWZI'? Kijk dan de vlog die Niels zelf heeft gemaakt.

Bekijk de vlog van Tour de RWZI