Lid algemeen bestuur

Woonplaats: Oosterhout

Lid van het algemeen bestuur sinds: 2005

Logo Ons Water
Jan Slenders

Meer dan 40 jaar was ik werkzaam op het Dongemond college in Raamsdonksveer, onder meer als teamleider atheneum. Voor mijn periode als docent en teamleider woonde ik jarenlang in Nijmegen. De keizerstad die prachtig gelegen is aan de Waal. Als voormalig geschiedenisleraar weet ik hoe het water Nederland gevormd heeft. Na mijn verhuizing naar Brabant is dit besef alleen maar sterker geworden.

Sinds mijn komst naar het zuiden van het land ben ik gaan houden van deze regio. Het is een streek waar ik trots op ben! Het is heerlijk om te wandelen langs De Mark in Breda, de Donge of in de Westelijke Langstraat. De rust, de natuur en het overvloedige water daar, schitterend! Iedereen die dit gebied een beetje kent, weet wat ik bedoel. De wateropgaves zijn er echter groot, hetgeen niet iedereen beseft.

"Landelijke partijen hebben weinig te zoeken in het waterschapsbestuur"

Jan Slenders

De Aa of Weerijs stroomt onder andere langs Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh

In de periode van 2010 tot en met 2018 was ik lid van de gemeenteraad van Geertruidenberg voor UwDrieKernen en later voor Lokaal+. Sinds 2005 ben ik ook lid van het algemeen bestuur van het waterschap. Een functie waarbij ik strijd voor een waterschap dat de kerntaken goed op orde heeft en daarnaast aandacht heeft voor de inwoners en de kosten scherp in de gaten houdt. 

De extreme weersomstandigheden zoals neerslag en droogte zijn zaken waar het waterschap zich goed op moet gaan voorbereiden. In de toekomst zullen deze extremen alleen maar extremer worden. Maar daarnaast ook de zeespiegelstijging. Een ontwikkeling die ik met argusogen volg. Het waterschap moet hierop inspelen door de klimaatadaptatie zeer serieus te nemen. Veiligheid en het kunnen beschikken over voldoende water van goede kwaliteit is voor ons allen van levensbelang. Een goede verwerking van het afvalwater hoort hier vanzelfsprekend ook bij.

We moeten als bestuur dus belangrijke besluiten nemen. Besluiten waarvan ik vind dat die gemaakt moet worden door regionale partijen. Persoonlijk vind ik dat landelijke politieke partijen weinig te zoeken hebben in het waterschapsbestuur. 

Functie

  • Bestuurslid fractie Ons Water / Waterbreed
  • Financiële belangen: geen
  • Gepensioneerd

Vragen aan Jan? Neem contact met hem op