Steg Snelders beëdigd tot jeugddijkgraaf van Nederland

9 maart 2017 ‘Zet jongeren actief aan de slag met leuke en uitdagende opdrachten’, dat is de oproep van de kersverse jeugddijkgraaf van Nederland, Steg Snelders (15), aan de waterschappen. Woensdagavond kreeg Steg de ambtsketen omgehangen, in het bijzijn van het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. Hier is hij sinds 2015 jeugdbestuurder.
Jeugddijkgraaf Steg Snelders en waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes
Jeugddijkgraaf Steg Snelders en enkele jeugdbestuurders

Steg zal voor één jaar jeugddijkgraaf zijn en gaat deze mooie uitdaging met veel ambitie aan. Steg: “Klimaatverandering is een serieuze zaak.  Dat ze beseffen dat Nederland er zonder waterschappen heel anders zou uitzien. Maar wij willen ook graag dat jongeren in ons land bij hun studiekeuze technische opleidingen serieus meewegen. Dat ze gaan inzien dat werken in de watersector boeiend en afwisselend is. Daarvoor is het nodig dat jongeren weten wat ‘werken in het water’ inhoudt en weten wat een waterschap doet. Dat is geen makkelijke klus. Waterschappen staan ver van jongeren af. Ze vinden ze niet sexy, maar saai en oerdegelijk. Het tegendeel is waar.”

Waar hij samen met de leden van het jeugdbestuur op inzet? Steg: “Jongeren bereik je niet via saaie gastlessen, ze zijn op andere plekken en kanalen te vinden en willen actief bezig zijn. Daar adviseren we de waterschappen graag over”.