Stichting op Groene Voet Tilburg wint de hoofdprijs Hoos & Hitte Contest

7 juli 2017 Voor een wedstrijd met de titel ‘Hoos & Hitte Contest’ had het weer donderdagavond 6 juli niet toepasselijker kunnen zijn. Van stralend zonnetje, naar grijs wolkendek, en via een fikse regenbui naar een knallende onweersbui. Met als afsluiter een schitterende zonsondergang boven het Blauwe Meer in Loon op Zand. Grote winnaar van de avond werd Stichting op Groene Voet Tilburg met ‘De Wonderlijke Watertuin’. De publieksprijs ging naar Green Spots Overloon met hun ‘Water Experience Tour’. De bevlogen presentatie was in handen van weervrouw Helga van Leur.
Op Groene Voet Tilburg winnaar Hoos & Hitte Contest, georganiseerd door Vitaal Leisure Landschap samen met waterschappen Brabantse Delta en De Dommel
Klimaatdeskundige en oud-weerpresentator Helga van Leur grijpt het unieke weer tijdens de bijeenkomst aan om de meteorologische verschijnselen bij onweer buiten toe te lichten.

Wateroverlast, hittestress of watertekort

De Hoos & Hitte Contest, - een klimaatwedstrijd georganiseerd door Vitaal Leisure Landschap en de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel - vestigt de aandacht op klimaatverandering en de kansen die dit met zich meebrengt voor onder andere ondernemers. Met hét idee om wateroverlast, hittestress of watertekort om te buigen in een concrete kans voor de leisure, maakten de vijf finalisten kans op € 5000,-, € 2500,- of € 1000,- om hun idee verder uit te werken.

‘De Wonderlijke Watertuin’

Het idee van hoofdprijswinnaar Stichting Op Groene Voet Tilburg is het ‘waterrijker’ maken van de Tilburgse tuinen. Eerste stap is het inrichten van een en openbare ‘water-wondertuin’ ter inspiratie en motivatie voor burgers om zelf hun tuin klimaatadaptief te maken. Janneke de Vries van Stichting Op Groene Voet: ‘Onze ambities liggen hoog, maar met dit bedrag zijn we weer een stapje dichterbij onze droom gekomen. Minder tegels, meer groen en meer water in de (stads)tuinen!”

Juryoordeel

Mario Jacobs, wethouder gemeente Tilburg en voorzitter van de jury: het sterke aan deze case vonden wij dat Stichting Op Groene Voet werkt met praktijkvoorbeelden. Zo zien mensen hoe hun tuin kan worden en raken geïnspireerd om ook hun eigen stek aan te pakken. Bovendien is het een haalbaar idee. Hoe meer van dit soort tuinen, hoe meer impact het heeft op de leefbaarheid in de stad.”