Toepassing duurzame oeverbeschoeiing bij onderhoudswerk in Etten-Leur

16 januari 2019 Van 14 tot en met 18 januari is het de Week van de Circulaire economie. Het water laat zien op welke manier grondstoffen worden hergebruikt. De afgelopen weken is het waterschap druk in de weer geweest met de vervanging van de oeverbeschoeiing van de stadsvijver Vlaamse Schuur in Etten-Leur.
De afgelopen weken is het waterschap druk in de weer geweest met de vervanging van de oeverbeschoeiing van de stadsvijver Vlaamse Schuur in Etten-Leur.

Materiaal gemaakt van gerecycled kunststof

Bijzonder aan dat project is het gebruik van duurzame materialen waarmee de oude houten beschoeiing is vervangen. Die was verzakt en aan het licht gekomen door het gedeeltelijk droogvallen van de vijver.

Het nieuwe materiaal voldoet aan alle milieueisen en is niet alleen duurzaam omdat het van gerecycled kunststof is gemaakt dat afkomstig is van oude auto’s. Het gaat ook minimaal 50 jaar mee.

Natuurvriendelijke herinrichting

Daarna staat de natuurlijke herinrichting op het programma. Diversiteit aan flora langs het water is belangrijk als opgroei- en leefgebied van kleine zoogdieren, amfibieën en insecten. Dat draagt weer bij aan een betere biologische waterkwaliteit. Volgens planning zijn de gehele werkzaamheden eind januari 2019 klaar.

Ricardo Vos, medewerker van het waterschap, vertelt in het filmpje meer over deze werkzaamheden en het gebruik van duurzame materialen.