Lijsttrekkers presenteren zich 17 maart aan publiek tijdens open dag rioolwaterzuivering Nieuwveer (Breda)

7 maart 2019 Op woensdag 20 maart zijn er waterschapsverkiezingen. Kom in aanloop naar de verkiezingen op zondag 17 maart tussen 11.00 en 15.00 uur naar de open dag van rioolwaterzuivering Nieuwveer in Breda en ontdek de wondere wereld van het afvalwater. Zo kan iedereen zien hoe het waterschap werkt aan schoon water voor mensen, dieren en planten. Die dag zijn ook de lijsttrekkers aanwezig van de partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen.
17 maart open dag rioolwaterzuivering Nieuwveer (Breda)

Wat valt er te kiezen?

De aanwezigheid van de lijsttrekkers en/of andere kandidaten biedt de bezoekers van de open dag de kans om meer te weten te komen over de standpunten van de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen op 20 maart. Dit helpt om een persoonlijke keuze te maken waar je op gaat stemmen. 

De bijna 650.000 kiesgerechtigden in het werkgebied van waterschap Brabantse Delta hebben de keuze uit de volgende partijen: CDA, Water Natuurlijk, Ons Water, West-Brabant Waterbreed, VVD, Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), AWP Niet politiek wel deskundig, Christen Unie, Partij voor de Dieren en 50Plus.

Rondleiding op de rioolwaterzuivering

Tijdens een rondleiding zie je hoe afvalwater gezuiverd wordt en welke innovatieve technieken het waterschap tegenwoordig in het zuiveringsproces toepast. De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breda wekt eigen energie op waarmee ook nog eens 450 woningen in Breda worden verwarmd en draagt met verschillende innovaties bij aan een circulaire economie (kringloop). Zo maakt het waterschap biologisch afbreekbaar plastic van slib dat achterblijft na het zuiveren van het water. Het waterschap haalt dus veel meer uit poep en plas dan je denkt.

De muskusrattenvangers van het waterschap laten zien waarom het belangrijk is om aandacht te hebben voor muskusratten en bevers. Als we deze dieren hun gang laten gaan, kunnen oevers en dijken breken en voor flinke wateroverlast zorgen.

Afvalwater van 500.000 mensen

Op de rioolwaterzuivering Nieuwveer maakt het waterschap 24 uur per dag, 7 dagen in de week het afvalwater schoon van inwoners en bedrijven uit Breda, Bavel, Ulvenhout, Galder, Zundert, Achtmaal, Dorst, Rijsbergen, Prinsenbeek, Wagenberg, Terheijden, Zevenbergschen Hoek en Etten-Leur. De installatie kan per dag het afvalwater van 500.000 mensen schoonmaken. Dit is zo'n 75 miljoen liter per dag.

De zuivering Nieuwveer is één van 17 rioolwaterzuiveringen waarmee het waterschap afvalwater zuivert en zorgt voor schoon water voor mensen en milieu.

Tijd & locatie

De Open Dag op de rioolwaterzuivering Nieuwveer is van 11.00 tot 15.00 uur. De laatste rondleiding start om 14.30 uur. Het adres van de zuivering is Biezenstraat 7 in Breda.

Verkiezingen

Op woensdag 20 maart 2019 zijn er waterschapsverkiezingen en Provinciale Staten verkiezingen. Je kunt stemmen op die partij/groepering die jouw lokale waterbelangen het best behartigt.