Bij hevige regenval kwam in korte tijd een grote hoeveelheid water in de sloot aan de Kloosterweg in Nispen. De aangrenzende sloten in de Kloosterstraat en de Grensstraat konden die hoeveelheid water niet aan. Hierdoor ontstond wateroverlast in de vorm van water op straat in de Grensstraat in Essen (België). Daarom legde waterschap Brabantse Delta een waterberging aan, om wateroverlast in de toekomst te beperken. 

Aanpak

Het waterschap heeft een waterberging aangelegd aan de Kloosterweg in Nispen. De waterberging heeft een inhoud van 2.800 m3. Dat is te vergelijken met de grootte van een olympisch zwembad. Bij veel regen vult de waterberging zich met water. Na een regenbui loopt de berging langzaam leeg in de sloot die naast de Kloosterweg ligt. Om het water uit de berging gelijkmatig naar de sloot af te kunnen voeren, is een nieuwe stuw aangelegd. Alleen tijdens hevige buien is de berging gevuld met water. Anders staat hij droog.

De oevers van de sloot zijn gemaaid en de sloot hersteld. Om het waterbergingsgebied voor onderhoud te kunnen bereiken heeft het waterschap een dam met duiker, een betonnen buis die sloten met elkaar verbindt, aangelegd bij de Kloosterweg.

Binnen dit project is er speciale aandacht voor dieren. Zo zaait het waterschap de waterberging in april in met een speciaal bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor bijen.

Resultaat

Wateroverlast ontstaat bij hevige regenbuien. Door de klimaatverandering nemen dit soort buien alleen maar toe. Daarom legde waterschap Brabantse Delta een waterberging aan, om wateroverlast in de toekomst te beperken.

Periode

De werkzaamheden zijn gestart op maandag 7 oktober 2019. De werkzaamheden waren eind 2019 klaar. In april 2020 wordt de waterberging nog ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor bijen.

Locatie

Bekijk de overzichtskaart

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014-2020, in samenwerking met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook is dit project mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Blauwe letters en vlag Europese Unie, logo Interreg subsidie

Rood vlak met witte tekst: Provincie Noord-Brabant

Contact

Heeft u een vraag over de werkzaamheden van waterschap Brabantse Delta of wilt u iets doorgeven? Vul dan ons contactformulier in of bel T 076 564 10 00.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?