Bij hevige regenval komt er in korte tijd een grote hoeveelheid water in de sloot aan de Kloosterweg in Nispen. De aangrenzende sloten in de Kloosterstraat en de Grensstraat kunnen die hoeveelheid water niet aan, waardoor er wateroverlast in de vorm van water op straat optreedt in de Grensstraat in Essen (België). Om de wateroverlast te verminderen heeft het waterschap een waterberging aangelegd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014-2020, in samenwerking met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Aanpak

Het waterschap heeft een waterberging met een inhoud van 2.800 m3 (ter grootte van een olympisch zwembad) aangelegd in Nispen. Bij hevige regenval vult de berging zich met water. Na een regenbui loopt de berging langzaam leeg in de sloot die naast de Kloosterweg ligt. Alleen tijdens hevige buien is de berging gevuld met water. Anders staat hij droog.

Om het water uit de berging gelijkmatig naar de sloot af te kunnen voeren is een nieuwe stuw aangelegd. De oevers van de sloot zijn gemaaid en de sloot hersteld. Om het waterbergingsgebied voor beheer en onderhoud te kunnen bereiken is een dam met duiker aangelegd bij de Kloosterweg.

Binnen dit project heeft het waterschap speciale aandacht voor de fauna. Zo wordt de waterberging in april 2020 ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor bijen.

Resultaat

Door uitvoering van dit project wordt het gebied klimaatbestendiger; bij hevige neerslag neemt de wateroverlast af, waardoor water-op-straat situaties minder vaak voor komen.

Periode

De uitvoeringswerkzaamheden zijn gestart op maandag 7 oktober 2019 bij de Kloosterweg in Nispen. De werkzaamheden waren eind 2019 afgerond.

Locatie

Bekijk de overzichtskaart

Contact

Heeft u een vraag over de werkzaamheden van waterschap Brabantse Delta of wilt u iets doorgeven? Vul dan ons contactformulier in of bel T 076 564 10 00.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?