Waterschap Brabantse Delta heeft de Bovensluis tussen Willemstad en Noordschans gerenoveerd en de sluisdeuren aan zowel de binnenzijde als buitenzijde vernieuwd.  

De inlaatsluis tussen Willemstad en Noordschans is verouderd en toe aan groot onderhoud. Met name de puntdeuren aan de buitenzijde waren aan het einde van hun levensduur. De huidige deuren zijn gemaakt van eikenhout. De nieuwe deuren zien er hetzelfde uit maar zijn nu uitgevoerd in Azobé hout. Deze houtsoort is sterker zodat de deuren een langere levensduur hebben. Plaatselijk is geverfd en het metsel- en voegwerk vernieuwd. Ook het regelwerk van een schuif is vernieuwd.

Deur van de Bovensluis
Deur van de bovensluis tussen Willemstad en Noordschans

Na deze renovatie kan de Bovensluis weer 20 jaar zijn werk doen. Namelijk tijdens droogte water binnenlaten vanuit het Hollands Diep naar de achterliggende polder Ruigenhil. En bij hoog water op het Hollands Diep het water tegenhouden.  

Historische waarde
De sluis is van historische waarde. Het is een gemetselde sluis met halfrondgewelf van gele ijsselsteentjes. De zuidzijde van de sluis bestaat uit twee vleugelmuren verstevigd met kruisankers. De halfronde boog aan de noordzijde is dichtgemetseld. Daaronder twee houten puntdeuren, die tegen een driehoekig houten schot aandrukken. Deze zijde heeft eveneens vleugelmuren, een dubbele schotbalksponning en een geëmailleerde peilschaal gemonteerd op een houten plank. In de boog drie sluitstenen met de volgende data: 2001, 1618 en 1796.

Kijk naar een leuk filmpje over de geschiedenis van de sluis. https://bovensluis.nl/historie/