De inhoud is geladen.

Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk

In Waalwijk maken we het watersysteem efficiënter en klaar voor de toekomst. Door de bouw van een gemaal en het aanpassen van sloten, duikers en stuwen stroomt het water niet meer weg via het Zuiderafwateringskanaal, maar rechtstreeks naar de Bergsche Maas. Daardoor kan het waterpeil in de Westelijke Langstraat omhoog, zodat de bijzondere natuur zich daar kan ontwikkelen.

Samenwerken

Om alles te realiseren betrekken we verschillende belanghebbenden zoals provincie, Rijkswaterstaat, gemeente Waalwijk, ondernemers, agrariërs en inwoners. Dat vraagt om een doordachte aanpak waarbij verbinding, beleving en maatwerk centraal staan. 

De coördinatie en uitvoering van het project ligt in handen van aannemer Dura Vermeer.

Boek

Ter gelegenheid van de oplevering van project AWW is dit boek uitgebracht. Het is een bescheiden eerbetoon en herinnering aan de succesvolle samenwerking en waartoe deze geleid heeft. Het boek is bovendien een oprecht dankjewel aan iedereen die eraan heeft bijgedragen.

Deelgebieden

Het project is opgesplitst in deelgebieden: Capelsche Polder, Haven VII, Buitenpolder (toekomstig Haven 8), een gedeelte landbouw en stedelijk gebied en de Westelijke Langstraat. In de Westelijke Langstraat vinden vanuit project 'Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk' geen werkzaamheden plaats. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Projectfilms

Tijdens de uitvoering zijn verschillende films gemaakt. In deze films nemen we je mee naar de bouwplaats van Gemaal De Slagen en zie je meer over het project Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk.

Bekijk hier de vorige films:

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4

Aflevering 5

Planning werkzaamheden

Eind juni 2020 zijn de uitvoeringswerkzaamheden gestart. De projectonderdelen die geen relatie hebben met de bouw van het hoofdgemaal worden zomer 2021 gerealiseerd. De oplevering van het hele project, inclusief het hoofdgemaal, vond plaats in het najaar van 2022.

Overzichtskaart met alle werkzaamheden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Gemaal De Slagen

Als onderdeel van het project wordt een gloednieuw gemaal gebouwd in het Zuiderkanaal. We hebben de omgeving laten meedenken over een geschikte naam voor dit gemaal. Het nieuwe gemaal krijgt de naam: Gemaal De Slagen. Deze naam verwijst naar de natuurontwikkeling in de Westelijke Langstraat. Uniek in dit gebied is het slagenlandschap. Slagen zijn lange, smalle percelen grond, door sloten van elkaar gescheiden. Door Gemaal De Slagen verandert de stroomrichting van het water in Waalwijk. Zo kan het waterpeil in de Westelijke Langstraat omhoog, waardoor bijzondere natuur zich kan ontwikkelen en het cultuurhistorisch waardevolle slagenlandschap behouden blijft.

Fietsroute

Wist je dat je ook prachtig kunt fietsen door ons projectgebied? Fiets door het landelijke én stedelijke gebied en bekijk wat er de afgelopen jaren al is gerealiseerd en waar nog druk wordt gewerkt. Veel fietsplezier!

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het project Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Nieuws

Projectplan aanpassen duiker Sluisweg
Eerste paal van Gemaal De Slagen staat
Aanvullend projectplan

Westelijke Langstraat

Het project 'Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk' maakt de natuurontwikkeling in de Westelijke Langstraat mogelijk. Lees hier meer over dit project.

Contact

Heb je een vraag of opmerking over dit project? Stuur een email naar:

aww@brabantsedelta.nl

Subsidie

Project Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant voor behoud van natuur en cultuurhistorie in dat gebied.

Gecombineerd logo Provincie Noord-Brabant en Europa