Geodata via webservices

Maak je regelmatig gebruik van de data van de legger? Dan kun je ook een directe verbinding maken. Hiervoor heb je zelf (geo) software nodig om de data in te laden. Op deze manier werk je altijd met de actuele data.

Op data.overheid.nl bieden we twee verschillende webservices aan:

Web Map Service (WMS) 

Met de Web Map Service (WMS) kun je de verschillende kaartlagen bekijken. Kopieer de onderstaande link uit Leggers Waterschap Brabantse Delta | Data overheid en laadt deze in jouw software.

Web Feature Service (WFS) 

Web Feature Service (WFS) 

Met de Web Feature Service (WFS) kun je geografische vector data en bijbehorende administratieve data downloaden en bewerken. Kopieer de onderstaande link uit Leggers Waterschap Brabantse Delta | Data overheid en laadt deze in jouw software.  

WMS/WFS connectie maken in QGIS

Wil je de leggerdata in jouw eigen omgeving gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van QGIS. Dit is een gratis en open source Geografisch informatie systeem. Met QGIS kun je de legger bekijken, gebruiken en eventueel exporteren naar een ander formaat zoals shape of DXF voor je CAD omgeving.

Maak het jezelf eenvoudig, door het programma eenmalig goed in te stellen. Dat gaat als volgt:

  • Wil je de legger bekijken, maak dan een WMS connectie aan.
  • Wil je met de data kunnen werken of exporteren, maak dan een WFS connectie aan.
  • Begin met een topografische achtergrond. Installeer de plugin PDOK en voeg bijvoorbeeld de BRT achtergrondkaart of een luchtfoto toe, dat gaat als volgt.
  • Sla deze instellingen op zodat je de volgende keer direct verder kan.

Uitleg over de BRT achtergrondkaart op kadaster.nl

De (legger)data kan ook via onze eigen pagina worden gedownload. Dit kan via Open Data Portaal Waterschap Brabantse Delta (arcgis.com)