Huisregels bezoekers historisch archief

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn én de kwaliteit van het archief te waarborgen, verzoeken wij je rekening te houden met onze huisregels.

Garderobe en bezoekersregistratie

Wanneer je je voor archiefonderzoek aanmeldt bij waterschap Brabantse Delta, verklaar je bekend te zijn met de vastgestelde regels en deze te zullen naleven. Voor je de studiezaal van het archief betreedt, schrijft je je in bij de receptie. Jouw gegevens vallen onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens en worden door het waterschap uitsluitend gebruikt voor statistische doeleinden en bij vermissing of beschadiging van archiefbescheiden (artikel 10 van het reglement).

Studiezaalmedewerkers kunnen je vragen om je handbagage te laten zien. Hieraan dien je te voldoen. Je jas en/of tas(sen) laat je achter in de locker. Wil je tijdens jouw bezoek in de locker, dan helpt de studiezaalmedewerker je graag. Waterschap Brabantse Delta is niet aansprakelijk voor vermissing, diefstal of beschadiging.

Rookverbod en stilte

Het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta is een openbaar gebouw en daarom geldt er een wettelijk rookverbod. Huisdieren zijn in het gehele gebouw niet toegestaan, uitgezonderd hulp- en blindengeleidehonden. Wij vragen je rekening te houden met andere onderzoekers en de stilte te waarborgen .

Onderzoek

Je doet zelf onderzoek in het archief of je kunt hiervoor een externe partij inschalen voor eigen kosten. Onze studiezaalmedewerker adviseert je hierin graag. Ook voor overige vragen rondom onze dienstverlening staat de studiezaalmedewerker je graag te woord.

Schrijfmaterialen

Voor notities gebruik je een notitieblok en potlood. Het gebruik van ballpoint en vulpen is niet toegestaan. Ook kun je op jouw eigen laptop of tablet werken op de studiezaal. De studiezaalmedewerker zal je de inloggegevens voor Wi-Fi geven.

Aanvraag archiefstukken

Per bezoek mag je maximaal vijf stukken aanvragen via het online archief. De studiezaalmedewerker zorgt ervoor dat de aangevraagde stukken klaar liggen. In slechte staat verkerende stukken worden niet ter inzage gegeven. Dit wordt van te voren gecommuniceerd. Uitlening van stukken is niet mogelijk.

Reproducties

Om de kwaliteit van de archiefstukken te bewaken, is het niet toegestaan om archiefstukken zelf te kopiëren of te scannen. Mocht je een scan of kopie wensen, dan zal de studiezaalmedewerker eerst de staat van het stuk beoordelen en indien mogelijk het stuk (laten) scannen / kopiëren. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe stukken. Kopieën zijn gratis. We willen hier echter beperkt mee omgaan, om het milieu niet teveel te belasten.

Ook mag je het archiefstuk zelf fotograferen. Zo beschik je zelf direct over een digitale kopie. Fotografeer zonder flitslicht of bijkomende belichting. Het materiaal mag niet beschadigd worden tijdens het fotograferen.

Omgang met stukken

Je bent zelf verantwoordelijk voor de stukken die je hebt aangevraagd. Raadpleeg originele stukken daarom alleen aan de leestafel in de studiezaal. De archieven en documentaire collecties zijn uniek en onvervangbaar. Om schade te voorkomen, wijzen we je graag op de volgende regels:

 • Vermijd vouwen of kreuken.
 • Gebruik de stukken niet als onderlegger.
 • Likken aan of bevochtigen van de vingers bij het omslaan van de bladzijden is niet toegestaan.
 • Leun niet op de archiefstukken en zet er geen voorwerpen op.
 • Raak de stukken zo min mogelijk met je vingers aan. De studiezaalmedewerker kan je adviseren hoe om te gaan bij het raadplegen van kwetsbare materialen als kaarten, charters en foto’s. Verwijder geen labels, nietjes of ander bindmateriaal van het archiefstuk.
 • De volgorde van de stukken mag niet veranderd worden.
 • Maak geen aantekeningen op de archiefstukken.
 • Voeg geen eigen papieren toe.
 • Meld elke beschadiging of verkeerd opgeborgen archiefstuk aan de studiezaalmedewerker.

Eten en drinken

Eten en drinken is alleen toegestaan buiten de studiezaal. In de gang is een koffie- en theeautomaat gratis beschikbaar. Daartegenover staat een tafel om aan te eten en te drinken. De bedrijfskantine is uitsluitend bestemd voor medewerkers van het waterschap.

Publicatie onderzoeksgegevens

Publiceer je onderzoeksgegevens uit het archief van waterschap Brabantse Delta? Dan waarderen we het als je de bronnen correct vermeldt. Voorbeeld: Archief Waterschap Mark en Weerijs, periode 1995-2003, inventarisnummer 209.

Calamiteiten

Bij brand of andere calamiteiten en bij ontruimingsoefeningen vragen wij je aanwijzingen en instructies van de bedrijfshulpverleners en/of medewerkers van waterschap Brabantse Delta te volgen.

Complimenten, suggesties en klachten

Tijdens jouw bezoek kunt je de studiezaalmedewerker altijd aanspreken voor suggesties, klachten of complimenten. Uiteraard kan dat ook via ons contactformulierlink naar bestand.

Openingstijden studiezaal

De studiezaal van waterschap Brabantse Delta is alléén op afspraak geopend op:

 • Dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur
 • Woensdag van 9.00 tot 16.00 uur
 • Donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

In bijzondere gevallen kan het waterschap de studiezaal op andere momenten te sluiten of de dienstverlening tijdens openingstijden te beperken. 

Contact

Heb je een vraag of wil je iets doorgeven? Vul dan het contactformulierlink naar bestand. in of bel T 076 564 10 00.