Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn én de kwaliteit van het archief te waarborgen, verzoeken wij u rekening te houden met onze huisregels.

Garderobe en bezoekersregistratie

Wanneer u zich voor archiefonderzoek aanmeldt bij waterschap Brabantse Delta, verklaart u bekend te zijn met de vastgestelde regels en deze te zullen naleven. Voor u de studiezaal van het archief betreedt, schrijft u zich in bij de receptie. Uw gegevens vallen onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens en worden door het waterschap uitsluitend gebruikt voor statistische doeleinden en bij vermissing of beschadiging van archiefbescheiden (artikel 10 van het reglement).

Studiezaalmedewerkers kunnen u vragen om uw handbagage te laten zien. Hieraan dient u te voldoen. Uw jas en/of tas(sen) laat u achter in de locker. Wilt u tijdens uw bezoek in de locker dan helpt de studiezaalmedewerker u graag. Waterschap Brabantse Delta is niet aansprakelijk voor vermissing, diefstal of beschadiging.

Rookverbod en stilte

Het hoofdkantoor van waterschap Brabantse Delta is een openbaar gebouw en daarom geldt er een wettelijk rookverbod. Huisdieren zijn in het gehele gebouw niet toegestaan, uitgezonderd hulp- en blindengeleidehonden. Wij vragen u rekening te houden met andere onderzoekers en de stilte te waarborgen .

Onderzoek

U doet zelf onderzoek in het archief of u kunt hiervoor een externe partij inschalen voor eigen kosten. Onze studiezaalmedewerker adviseert u hierin graag. Ook voor overige vragen rondom onze dienstverlening staat de studiezaalmedewerker u graag te woord.

Schrijfmaterialen

Voor notities gebruikt u een notitieblok en potlood. Het gebruik van ballpoint en vulpen is niet toegestaan. Ook kunt u op uw eigen laptop of tablet werken op de studiezaal. De studiezaalmedewerker zal u de inloggegevens voor Wi-Fi geven.

Aanvraag archiefstukken

Per bezoek mag u maximaal vijf stukken aanvragen via het online archief. De studiezaalmedewerker zorgt ervoor dat de aangevraagde stukken klaar liggen. In slechte staat verkerende stukken worden niet ter inzage gegeven. Dit wordt van te voren gecommuniceerd. Uitlening van stukken is niet mogelijk.

Reproducties

Om de kwaliteit van de archiefstukken te bewaken, is het niet toegestaan om archiefstukken zelf te kopiëren of te scannen. Mocht u een scan of kopie wensen, dan zal de studiezaalmedewerker eerst de staat van het stuk beoordelen en indien mogelijk het stuk (laten) scannen / kopiëren. Dit geldt voor zowel oude als nieuwe stukken. Kopieën zijn gratis. We willen hier echter beperkt mee omgaan, om het milieu niet teveel te belasten.

Ook mag u het archiefstuk zelf fotograferen. Zo beschikt u zelf direct over een digitale kopie. Fotografeer zonder flitslicht of bijkomende belichting. Het materiaal mag niet beschadigd worden tijdens het fotograferen.

Omgang met stukken

U bent zelf verantwoordelijk voor de stukken die u heeft aangevraagd. Raadpleeg originele stukken daarom alleen aan de leestafel in de studiezaal. De archieven en documentaire collecties zijn uniek en onvervangbaar. Om schade te voorkomen, wijzen we u graag op de volgende regels:

 • Vermijd vouwen of kreuken.
 • Gebruik de stukken niet als onderlegger.
 • Likken aan of bevochtigen van de vingers bij het omslaan van de bladzijden is niet toegestaan.
 • Leun niet op de archiefstukken en zet er geen voorwerpen op.
 • Raak de stukken zo min mogelijk met uw vingers aan. De studiezaalmedewerker kan u adviseren hoe om te gaan bij het raadplegen van kwetsbare materialen als kaarten, charters en foto’s. Verwijder geen labels, nietjes of ander bindmateriaal van het archiefstuk.
 • De volgorde van de stukken mag niet veranderd worden.
 • Maak geen aantekeningen op de archiefstukken.
 • Voeg geen eigen papieren toe.
 • Meld elke beschadiging of verkeerd opgeborgen archiefstuk aan de studiezaalmedewerker.

Eten en drinken

Eten en drinken is alleen toegestaan buiten de studiezaal. In de gang is een koffie- en theeautomaat gratis beschikbaar. Daartegenover staat een tafel om aan te eten en te drinken. De bedrijfskantine is uitsluitend bestemd voor medewerkers van het waterschap.

Publicatie onderzoeksgegevens

Publiceert u onderzoeksgegevens uit het archief van waterschap Brabantse Delta? Dan waarderen we het als u de bronnen correct vermeldt. Voorbeeld: Archief Waterschap Mark en Weerijs, periode 1995-2003, inventarisnummer 209.

Calamiteiten

Bij brand of andere calamiteiten en bij ontruimingsoefeningen vragen wij u aanwijzingen en instructies van de bedrijfshulpverleners en/of medewerkers van waterschap Brabantse Delta te volgen.

Complimenten, suggesties en klachten

Tijdens uw bezoek kunt u de studiezaalmedewerker altijd aanspreken voor suggesties, klachten of complimenten. Uiteraard kan dat ook via ons contactformulier.

Openingstijden studiezaal

De studiezaal van waterschap Brabantse Delta is alléén op afspraak geopend op:

 • Dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur
 • Woensdag van 9.00 tot 16.00 uur
 • Donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

In bijzondere gevallen kan het waterschap de studiezaal op andere momenten te sluiten of de dienstverlening tijdens openingstijden te beperken. 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u iets doorgeven? Vul dan het contactformulier. in of bel T 076 564 10 00.