Kleine grondwaterput

Heb je een kleine grondwaterput in je tuin of bij je bedrijf? Of wil je er een laten boren? Dan heb je vanaf 1 september 2023 te maken met een meldplicht voor bestaande, kleine grondwaterputten. In een deel van ons gebied geldt een vergunningplicht. Wil je een nieuwe, kleine grondwaterput aanleggen? Controleer dan eerst of dat wel mag op jouw locatie.

Heb je al een grondwaterput?

Meldplicht

Vanaf 1 september 2023 geldt een meldplicht voor alle bestaande kleine grondwaterputten. We vragen álle gebruikers om hun put online bij ons te melden. Dat is gratis en hoeft maar één keer.

Ik meld mijn kleine grondwaterput

Ik wil een nieuwe, kleine grondwaterput. Wat moet ik doen?

Ligt de locatie van de nieuwe grondwaterput in het oranje gedeelte op onderstaande kaart? Dan moet je een vergunning aanvragen. 

Bekijk de kaart

Vergunningplicht

Vanaf 1 juli 2023 heb je in een gedeelte van ons gebied een vergunning nodig voor een nieuwe kleine grondwaterput. Houd er rekening mee, dat we heel terughoudend zijn met het geven van een vergunning. 

Ik vraag een vergunning aan voor een nieuwe kleine grondwaterput

Wat is een kleine grondwaterput?

Met kleine grondwaterputten sproeien mensen bijvoorbeeld de tuin of spuit men vuil af bij bouwwerkzaamheden. Ook gaat het om water dat men gebruikt om vee te laten drinken of producten te wassen of nat te houden. Inwoners, bedrijven en andere organisaties doen dit.  

De meldplicht geldt voor grondwaterputten die maximaal 10m3 water per uur oppompen. 1 kubieke meter water is 1000 liter, dat betekent dus 10000 liter water per uur. Het woord klein kan daarom verwarrend zijn. Ooit is gekozen voor klein om het verschil met grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw duidelijk te maken.  

Waarom nu dan alleen een meldplicht voor de kleine grondwaterputten? Voor de grote grondwatergebruikers gelden al regels en een vergunningplicht. Voor het kleine grondwatergebruik is dat nog niet voldoende het geval. 

Onder welk waterschap val ik?

Via de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl kun je controleren onder welk waterschap je valt.

  1. Ga naar de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl – mijn waterschap(opent in nieuw venster)
  2. Selecteer Open de postcodezoeker
  3. Vul je postcode in en dan zie je onder welk waterschap je valt.

Meer inzicht

Het grondwatersysteem is uit balans. Daarom proberen we de grondwaterstanden te herstellen in samenwerking met de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijven, landbouw- en natuurorganisaties en andere overheden. Om dat goed te kunnen doen, hebben we meer inzicht nodig in ál het grondwatergebruik. Daarom maken we het melden van een kleine grondwaterput verplicht.  

Kleine grondwaterput