Legger

Ga je werkzaamheden uitvoeren in (de buurt van) het water? Kijk dan eerst in de Legger. Deze informatie heb je nodig wanneer je een watervergunning aanvraagt of een melding doet.

Bekijk de Legger

Open de Leggerkaarten 

Open de Leggerboeken

Wat is de Legger?

In de Legger vind je informatie over:

  • sloten en beken (waterlopen)
  • dijken (waterkeringen), stuwen, sluizen en gemalen
  • wie verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud: zelf, het waterschap of een andere organisatie
  • de status, ligging, grootte en vorm van wateren en objecten
  • de beschermingszones langs waterlopen en dijken

De Legger bestaat uit:

  • kaarten met daarop alle wateren en objecten in de regio
  • boeken met extra uitleg en de regels over het onderhoud per watersoort
  • tabellen over de verplichte grootte en eigenschappen van objecten

Hoe gebruikt het waterschap de Legger?

Het waterschap gebruikt de Legger als een wettelijk handboek voor beheer, onderhoud, controle en het verlengen van vergunningen.

De Leggerkaarten over regionale keringen kunnen afwijken van eerdere versies. Bijvoorbeeld wanneer we een waterloop verleggen of een nieuwe waterkering aanleggen. Veranderen we iets en staat dit nog niet in de Legger? Dan houden we de Keur aan

Gebruik je de (legger)data regelmatig? 

De (legger)data kun je via het data portaal van het waterschap downloaden of je kunt de data via een directe verbinding laden. 

Werken met het opendata portaal

Met het Open Data Portaal stellen wij geografische data van ons waterschap beschikbaar. Je kunt deze data bekijken, filteren en direct downloaden in diverse formaten. 

Bekijk het open data portaal.

Wil je een uitleg over hoe je kunt werken met het opendata portaal om leggerdata te downloaden? Bekijk de pagina Werken met het open data portaal voor leggerdata

Werken met webservices

Je kunt ook een directe verbinding maken. Hiervoor heb je zelf (geo) software nodig om de data in te laden. Op deze manier werk je altijd met de actuele data. Op onze pagina geodata via webservices vind je meer informatie. 

Contact

Heb je vragen over de informatie op deze pagina? Vul dan ons contactformulierlink naar bestand in of bel via telefoonnummer 076 564 10 00.