Leerlingen bedenken oplossing zwerfafval in water

Tweedejaars vmbo-leerlingen van Mencia Sandrode presenteerden vandaag hun zelfgebouwde prototypes tegen zwerfafval aan de oevers van de Kleine Beek in Zundert. De opdracht, uitgezet door het waterschap, richtte zich op het opruimen én voorkomen van zwerfafval in het water. 

De leerlingen hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt met het waterschap. Ze verzamelden afval in het veld, verdiepten zich in de werking van het watersysteem en lieten zich inspireren door echte waterschapsprofessionals. Het resultaat? Creatieve, praktische en duurzame oplossingen die bijdragen aan een schonere leefomgeving en mogelijk zelfs geïnspireerde leerlingen voor het waterschap.

Waarom deze praktijkopdracht?

Zwerfafval in het water is een groeiend probleem. Het vervuilt, trekt ongedierte aan en kost het waterschap veel tijd en geld. Via deze schoolopdracht leren jongeren niet alleen over de impact van afval op het ecosysteem, maar ervaren zij ook dat ze zélf iets kunnen betekenen.

De praktijkopdracht begon in oktober met een introductie in de klas. Kort daarna, trokken de leerlingen samen met de senior cultuurtechnisch medewerkers, Rinus van Caam en Kees Roovers, het veld in om zwerfafval in de Kleine Beek op te sporen en op te ruimen. Deze praktijkervaring legde de basis voor hun verdere onderzoek en ontwerpwerk.

Begin dit jaar bezochten de leerlingen de werkplaats in Zundert. Tijdens deze oriëntatiedag maakten ze kennis met diverse mbo-beroepen binnen het waterschap, zoals peilbeheerder en cultuurtechnisch medewerker. Door zelf mee te werken kregen zij een beter beeld van mogelijke toekomstige loopbanen én de rol die techniek en duurzaamheid daarin spelen.

De afsluitende demonstratie op 15 mei toonde hoe betrokken en vindingrijk jongeren kunnen zijn als het gaat om maatschappelijke uitdagingen. Hun oplossingen, een variatie van verschillende vangsystemen, geven hoop voor een schonere toekomst.

Met deze praktijkopdracht wil het waterschap jongeren actief betrekken bij het werk van het waterschap problemen én laten zien dat iedereen – jong en oud – een verschil kan maken. Het project draagt niet alleen bij aan bewustwording, maar ook aan de ontwikkeling van praktische en sociale vaardigheden bij de leerlingen.

Een inspirerend voorbeeld van onderwijs en duurzaamheid

Deze samenwerking tussen onderwijs en waterschap is een krachtig voorbeeld van praktijkgericht leren met maatschappelijke impact. De inzet van jongeren maakt verschil – nu en in de toekomst. Het waterschap Brabantse Delta investeert fiks in deze educatieve bewustwording voor alle aspecten van het waterschap, bij leerlingen op scholen voor basis- en middelbaar onderwijs. Zo is er lesmateriaal voor scholen, maar is er ook een escape game bij het persstation in Bergen op Zoom, dat vooral inzoomt op de werking van de waterketen, oftewel de werking van de afvoer en reiniging van rioolwater. Verder worden er bij de diverse onderdelen van het waterschap rondleidingen gehouden.