Maaionderhoud

Voor goed waterbeheer is het van belang dat sloten, vaarten en kanalen het hele jaar door goed worden onderhouden. Ieder jaar voert waterschap Brabantse Delta daarom maaionderhoud uit.

Waarom gaan we anders maaien?

Wat zie je?

De grootste verandering is dat de bermen en sloten minder worden gemaaid. Door onze natuur en het leefgebied van verschillende insecten te beschermen, verbeteren we de biodiversiteit in het gebied. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups weer terug kan komen. Uiteindelijk is deze nieuwe manier van maaien dus goed voor dier én mens. Het is niet toegestaan om zelf de bermen en sloten te gaan maaien. Je verstoort hiermee het leefgebied van de insecten en andere dieren.

Bekijk de veelgestelde vragen:

Waar en wanneer maaien we?

Op onze maaikaart zie je in welke periode er waar gemaaid wordt. De kaart opent de huidige maaiperiode.

Om te kijken wanneer er bij jou wordt gemaaid, zoom je in op de kaart of maak je gebruik van de zoekfunctie. Vervolgens kan je via het bovenste icoontje aan de rechterkant de diverse maaiperiodes zien. Nadat je een maaiperiode openklikt met het pijltje, kan je deze zichtbaar maken op de kaart door het blokje aan te vinken.

Bekijk de maaikaart

Perceelwijzer app

Deze app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.

Voor meer informatie over de app bezoek www.perceelwijzer.nl.(externe link)

Maaimomenten in de Perceelwijzer

Als er bij een perceel een beek of sloot gemaaid wordt, wordt dit in de app aangegeven met een cijfer. Dit cijfer geeft de manier van maaien aan. Dit noemen we ook wel de maatregel. In Maatregelen Maaibestek.pdf lees je welke maatregel bij het getoonde nummer hoort. 

De informatie die je zocht niet gevonden? 

We helpen je graag! Kijk eens op onze pagina met de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via 076 564 1000.

Algemeen onderhoudsplan Watersystemen