Maaionderhoud

Voor goed waterbeheer is het van belang dat sloten, vaarten en kanalen het hele jaar door goed worden onderhouden. Ieder jaar voert waterschap Brabantse Delta daarom maaionderhoud uit. Vanaf 2021 worden sloten en bermen in West-Brabant anders gemaaid. De deelnemende gemeenten, Staatsbosbeheer en waterschap Brabantse Delta hebben hierover nieuwe afspraken gemaakt in samenwerking met het “Bijenlandschap”. De belangrijkste aanleiding hiervoor is de wet Natuurbescherming (2017) waarin is beschreven dat we onze natuur beter moeten beschermen en biodiversiteit willen verbeteren.

Waarom gaan we anders maaien?

Wat zie je?

De grootste verandering is dat de bermen en sloten minder worden gemaaid. Door onze natuur en het leefgebied van verschillende insecten te beschermen, verbeteren we de biodiversiteit in het gebied. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups weer terug kan komen. Uiteindelijk is deze nieuwe manier van maaien dus goed voor dier én mens. Het is niet toegestaan om zelf de bermen en sloten te gaan maaien. Je verstoort hiermee het leefgebied van de insecten en andere dieren.

Lees meer over het algemeen onderhoudsplan watersystemen

Waar en wanneer maaien we?

Op onze maaikaart zie je in welke periode er waar gemaaid wordt. Om de kaart op de juiste manier te gebruiken klik je rechtsbovenin op het aanwezige icoontje. Selecteer vervolgens een maaiperiode naar keuze.

Tip! Met de zoekbalk vind je eenvoudig een locatie op de kaart. 

Bekijk de maaikaart

Perceelwijzer app

Deze app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.

Voor meer informatie over de app bezoek www.perceelwijzer.nl.

De informatie die je zocht niet gevonden? 

We helpen je graag! Kijk eens op onze pagina met de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via 076 564 1000.

Bekijk de veelgestelde vragen