Op 16 november maken 400 basisschoolleerlingen het duurzame bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT) in de Noord-Brabantse gemeente Zundert groener! Dit doen zij tijdens de 65e editie van de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Dijkgraaf Kees Jan de Vet zal in een gesprek zijn visie op de toekomst van de boomkwekerijsector in Noord-Brabant delen. Ook plant hij samen met leerlingen van de deelnemende basisscholen een boom.

Maandenlang is er gewerkt om deze bijzondere dag tot één groot feest te maken voor de leerlingen. Speciaal voor de 400 deelnemende leerlingen van de basisscholen uit gemeente Zundert is een educatief programma samengesteld. De basisscholen zijn direct na de zomervakantie gestart met de voorbereidingen voor deze feestdag. De leerkrachten geven lessen uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag en diverse professionals uit de bomenwereld gaan bij de basisscholen langs om gastlessen te verzorgen.

(met) Bomen werken!

Het thema van de Nationale Viering Boomfeestdag is dit jaar ‘(met) bomen werken!’ In dit thema staat de boomkwekerij centraal. Deze legt de basis voor nieuwe bomen en bossen in Nederland en in het buitenland. Het thema laat zien hoe belangrijk bomen voor mensen zijn én hoe mooi het voor jongeren is om te werken in deze sector. Tijdens deze feestelijke dag gaan de Nederlandse en Vlaamse leerlingen op pad met een boswachter of NatuurWijzer, presenteren ze hun duurzame ideeën tijdens een Kinderbomentop, of worden ze voor één dag zelf een echte boomkweker. Tijdens een leuke en leerzame workshop, verzorgd door waterschap Brabantse Delta, ontdekken de kinderen de waterwereld. Ze gaan op zoek naar de dieren die in het water leven en de planten die langs de waterkant groeien. Met hulp van de watertafel ontdekken de kinderen wat ze zelf kunnen doen om beter om te gaan met de wisselende weersomstandigheden. Voor de volwassen gasten is er een inspirerende paneldiscussie. En natuurlijk wordt er door iedereen een boom geplant!

Dijkgraaf Kees Jan de Vet:

"Fijn om als dijkgraaf een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie dag. Samen met de jeugd en collega bestuurders maken we de wereld weer een stukje groener"

Gemeente Zundert is in 2022 gastgemeente

Gemeente Zundert is trots dat ze in 2022 gastgemeente is voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. De boomteeltsector is een ontzettend belangrijke sector in de lokale en regionale economie. De gemeente staat in binnen- en buitenland bekend om haar boomteeltsector: van kwekerijen tot handelaren en transportbedrijven. Het thema ‘(met) Bomen werken!’ past dan ook heel goed bij deze groene gemeente.

Business Centre Treeport (BCT)

De Nationale Viering vindt plaats op het duurzame terrein van Business Centre Treeport (BCT). De branche is enorm gebaat bij het promoten van de sector onder jongeren. Door hen enthousiast te maken, is er in de toekomst ook voldoende gemotiveerd en gekwalificeerd personeel beschikbaar. De ruim 1.000 bomen en struiken die worden geplant, waaronder 12 grote bomen in een Bomencirkel en 3 grote bomen precies op de grens tussen Nederland en België, maken dit terrein nog groener en duurzamer.

65 jaar Boomfeestdag

In de afgelopen 65 jaar hebben meer dan 5 miljoen Nederlanders tijdens hun schooltijd ruim 13 miljoen bomen geplant. Veel van de planters weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen. Ieder jaar planten tijdens de Nationale Boomfeestdag zo’n 100.000 kinderen verspreid over heel Nederland 200.000 bomen. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag kinderen meer inzicht geven in wat bomen en de natuur voor ons betekenen en aan kinderen laten zien wat zij zelf voor bomen kunnen doen. Kinderen ontdekken door het planten van een boom dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.