Belangrijk bericht voor bezoekersMinder parkeerplaatsen op woensdag 19 en vrijdag 21 juni 2024

Op woensdag 19 en vrijdag 21 juni zijn er beperkte parkeermogelijkheden bij kantoor Bouvigne en restaurant Bouvigne Paradijs vanwege verschillende evenementen.

Word ook een Waterbaas

Help jij mee aan schoon en voldoende water? Het is makkelijker dan je denkt! Lees al onze tips.

Word ook een Waterbaas

Help jij mee aan schoon en voldoende water? Het is makkelijker dan je denkt! Met kleine veranderingen in en om jouw huis ben je al goed op weg. Bijvoorbeeld:

  • Haal plastic afval uit sloten, beken of vijvers
  • Spoel geen frituurvet of medicijnen door de wc
  • Ga met jouw auto door de wasstraat
  • Vang regenwater op met een regenton

Met onze tips kun jij ook een Waterbaas worden!

TIP: Maak (samen met je buren) de wijk groen én waterproof

Als wijk- en buurtvereniging kun je subsidie krijgen voor plannen op het gebied van natuur en water via het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. Goede ideeën als een waterspeeltuin, moestuin in de wijk of de gezamenlijke aanleg van groene dagen zijn voorbeelden van projecten die passen bij het doel van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds.

Bezoek de website van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds.

Man vergroent dak door het leggen van planten.
Twee ouderen plaatsen een plant in de tuin nadat ze een tegel verwijderd hebben.

TIP: Haal tegels uit je tuin

Vervang de tegels in jouw tuin door groen, zodat het water op die plek weer de bodem in kan zakken. Zo voorkom je wateroverlast bij hoosbuien. Bovendien helpt het groen bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad en het opvangen van fijnstof. Ook maak je zo een fijn 'thuis' voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En niet te vergeten: je voelt je vaak prettiger én gezonder in een groene omgeving!

Bekijk onze andere tuintips

TIP: Hou je van eendjes? Voer ze dan geen brood

Eendjes voeren is heel leuk, maar het brood is helaas schadelijk voor de kwaliteit van het water. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Met als gevolg: blauwalg, kroos en zelfs vissterfte. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen. 

Meer informatie over blauwalg.

TIP: Gooi geen aquariumplanten in de sloot

Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ verdringen onze eigen plantensoorten, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi jouw aquariumplanten daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.

TIP: Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen

In veel (schoonmaak)producten voor huis en tuin zitten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten. Google maar eens op ‘duurzame schoonmaakmiddelen’ of ‘duurzame gewasbescherming’.

TIP: Koop kleding en cosmetica zonder microplastics

In veel kleding en cosmetica zitten microplastics. Dat zijn extreem kleine plasticdeeltjes. Bij iedere wasbeurt komen er miljoenen plasticdeeltjes in het afvalwater terecht. Via het afvalwater komen ze uiteindelijk in rivieren en meren. En dat is slecht voor mens, dier en milieu. Kies daarom voor kleding zonder microplastics, gemaakt van katoen, linnen, hennep, bamboe of lyocell/tencell. Koop je cosmetica? Koop dan producten zonder polyethyleen.

Tip: Spoel alleen de 3 P’s door

Ken jij de 3 P's al?:

  • poep
  • plas
  • (wc-)papier

Spoel alleen deze 3 P's door! Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn niet alleen moeilijk uit afvalwater te zuiveren, maar zorgen ook voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen.

Overhangende tak in water

TIP: Belemmeren planten de doorstroming?

Haal ze weg of meld het. Als we de watergangen niet onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing uit je eigen tuin, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet in jouw bezit? Meld het dan bij ons.

Neem contact op

Waterbazen van ons waterschap

Wij zijn ontzettend blij met alle Waterbazen. Want hoe meer ‘waterbewuste’ mensen, hoe beter. Zelf werken we ook elke dag hard aan schoon en voldoende water, én veilige dijken.

Ontdek alle verhalen van onze eigen Waterbazen


Waterbazen René en Janneke vertellen over ons waterbeheer in het buitengebied.

Volg ons

Wil je meer informatie en tips over hoe jij een Waterbaas kunt worden en wat wij als waterschap doen om het goede voorbeeld te geven? Volg ons dan op:

Ontdek ons werk

Ontdek meer over het werk van ons waterschap!

Veel mensen kennen de waterschappen van de dijken. Maar we doen meer. Naast dijken onderhouden en verstevigen, zorgen we ook voor schoon water én voldoende water. Zo zuiveren we afvalwater, zorgen we dat planten en dieren goed kunnen leven in het water en houden we het water op peil.

Nog meer weten?

Kijk dan op de pagina ontdek ons werk of de pagina werkzaamheden in jouw buurt voor alle lopende projecten.

Klimaat en duurzaamheid

Ook het veranderende klimaat en de duurzame ontwikkeling van ons regio zijn belangrijke opgaven waar ons waterschap zich hard voor maakt.

Meer over klimaat & duurzaamheid.

medewerker waterschap brabantse delta controleert waterpeil