Resultaat
Doel van dit project is het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van deze karakteristieke grensbeek. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het neerleggen van onder andere bomen en takkenbossen vertraagt de stroming in de beek. Daardoor houdt de beek meer water vast. Daar profiteert de natuur in de omgeving ook van.
Wat merk jij er van?
De takkenbossen in de beek zijn voor jou misschien een vreemd gezicht. Maar we leggen ze daar neer om de natuur in en om de beek te versterken. En op deze manier houden we meer water vast. Voor datzelfde doel gaan we in het najaar als proef ook op een andere manier maaien. We laten meer begroeiing staan. Daardoor verandert ook het zicht op de beek.
Samenwerking
Samenwerking bij dit project is het sleutelwoord, zowel bij het beekherstel als bij het hele Integraal waterproject het Merkske. Aan Vlaamse zijde betreft het onder andere de provincie Antwerpen, Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), rioolbeheerders, gemeenten en natuurorganisaties zoals Natuurpunt en Boerenbond. Vanuit Nederland zijn Staatsbosbeheer, ZLTO en natuurverenigingen belangrijke partners. Op de website www.integraalwaterbeleid.be(externe link) is meer informatie te vinden over dit integraal waterproject het Merkske.
Planning
Na de gezamenlijke planvorming en opzet van de financiering van het project, staat de start van de proeven van het beekherstelproject in 2022 gepland. Afronding van het project is voorzien voor 2025.