Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.

Pas op met blauwalgen!

Raak je blauwalgen aan? Spoel je zo snel mogelijk af met water of bel de dokter. Als je in contact bent geweest met blauwalgen kun je last krijgen van jeuk of rode vlekken op je huid of in je ogen. Ook hoofdpijn en maag- en darmklachten komen voor. Ook dieren kunnen last krijgen van gezondheidsklachten na aanraking met blauwalgen. Denk hierbij aan honden die in het water zwemmen.

Actueel overzicht blauwalgen

Zodra er blauwalgen in water zijn gevonden, kun je dit zien op de kaart.

Bekijk de actuele situatie rondom blauwalgen op de kaart

Wat is blauwalg?

Blauwalg melden

Zie je een verdachte blauwgroene drijflaag in het water die niet op de kaart staat? Meld het dan, liefst met foto.

Blauwalg melden

Vijver met groene laag van blauwalgen

Slecht voor de natuur

Blauwalg is gevaarlijk voor de natuur en de waterkwaliteit. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten. Hierdoor kunnen vissen overlijden en planten afsterven.

Wat kun jij doen?

Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water waarin te veel voedingsstoffen zitten. Deze voedingsstoffen komen in het water terecht door bijvoorbeeld afgevallen bladeren. Maar ook door lokvoer van sportvissers, brood, bestrijdingsmiddelen in de landbouw en hondenpoep.

Tip! Gebruik dus minder lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden in of rond het water.

Blauwalgen verdwijnen wanneer het water afkoelt. Het water krijgt dan weer een heldere kleur.

Wat doet het waterschap?

Het waterschap neemt maatregelen om blauwalgenoverlast te verminderen. Samen met de landbouwsector proberen we zo min mogelijk voedingsstoffen in het water te laten komen. Daarnaast spoelen we wateren in buitengebieden door waar dat mogelijk is. Dit houdt in dat we stroming creëren in het water. Dit vinden blauwalgen niet fijn. Hierdoor stopt/vermindert de groei van de bacterie. Ook kijken we samen met gemeenten naar de mogelijkheden om blauwalgenoverlast te verminderen bij verschillende zwemplassen en wateren in steden.

Zwemwater

Zwem alleen op officieel aangewezen zwemlocaties. Op die locaties wordt de waterkwaliteit en de veiligheid goed in de gaten houden. Informatie over de kwaliteit van zwemplassen in Nederland kun je vinden op www.zwemwater.nl(externe link).

Alle informatie op een rij