Op donderdag 2 maart start de documentaire ‘Droogte in Brabant’ op Omroep Brabant. In de negendelige serie wordt het verwoestende effect van droogte op onze omgeving in beeld gebracht. Je ziet voorbeelden uit heel Brabant. Mensen laten zien tegen welke droogteproblemen ze aanlopen. En hoe ze water langer vasthouden. Droogte in Brabant is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.

Gortdroge vergeelde velden, bomen die in de zomermaanden al hun blad verliezen, vissen die naar adem happen in droogvallende beken.  Het is een gegeven waar we voortaan elke zomer rekening mee moeten houden. Net als de 'waterbommen' die lokaal vallen, heftige regenbuien die veel schade veroorzaken. De serie Droogte in Brabant gaat over effect van droogte op onze woonomgeving. Maar ook over welke maatregelen die al worden genomen om water langer vast te houden. En vooral ook over wat Brabanders zelf kunnen doen om hun eigen omgeving klimaatproof te maken.

Bekijk de docuserie op Omroep Brabant(externe link)

  • Donderdag 2 maart aflevering 1: de Peel

Water langer vasthouden 

Om te voorkomen dat Brabant verdroogd moeten delen van het landschap opnieuw worden ingericht. Voorbeelden hiervan komen terug in de serie. Bij Wouw vlakbij Roosendaal zorgt de reconstructie van een kasteel voor waterberging in droge tijden. In de Noordpolder, gemeente Woensdrecht is een stelsel van stuwtjes aangelegd om meer water te behouden. Hierdoor blijft natuur behouden wat bij draagt aan gezond leefklimaat voor alle Brabanders.  

Dagelijks bestuurder Niels Mureau

“We kunnen als waterschappen het probleem van verdroging niet alleen oplossen. Daarvoor moeten we samen met andere overheden, landbouw, natuur en drinkwaterbedrijven werken aan een robuust water- en bodemsysteem. Zodat het regenwater dat valt, de kans krijgt om in de bodem te zakken en beschikbaar is voor droge perioden”.

Droogte bij waterschap Brabantse Delta

Zelf bijdragen 

Ook bewoners zitten niet stil en nemen maatregelen. Een tuinder vertelt over een gevarieerd voedselbos, dat nauwelijks last heeft van droogte. In Rucphen zijn duizenden stoeptegels gelicht. Daarnaast krijgen Brabanders tips vanuit een drinkwaterwinning.   

Documentaire

Samen met Brabant Water, waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant werkten we mee aan de documentaire van Omroep Brabant. Omdat elke druppel telt!

Droogte in Brabant is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.(externe link)