Wie zin heeft in een onderwater ontdekkingstocht is op zaterdag 2 september van harte welkom bij de ‘Biodiversiteitsdag’ in het Zaartpark in Breda.

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Maar je vind er ook dingen die er niet thuis horen, zoals nurdles (piepkleine plastic korrels) en zwerfafval. 

De Biodiversiteitsdag is op zaterdag 2 september in het Zaartpark in Breda. Parkeren kan aan de Langendijk. De activiteiten tijdens het ochtendprogramma zijn van 10.00 uur tot 12.00 uur. Vanaf 12.30 uur start het middagprogramma en dit duurt tot ongeveer 14.00 uur. Iedereen die mee op ontdekking wil is welkom. Ervaring is niet nodig en voor onderzoeksmateriaal wordt gezorgd. Kinderen zijn onder begeleiding van (groot)ouders ook van harte welkom om deel te nemen. Aanmelden is niet nodig.

Onderzoeken en ontdekken

Tijdens de Biodiversiteitsdag duiken we de beek in. Gewapend met een schepnet gaan deelnemers op zoek naar vissen en planten in de Aa of Weerijs. Samen met RAVON, FLORON en IVN onderzoeken ze om welke beekbewoners het gaat. Daarnaast kunnen ze mee met een wandeling langs een vispassage met waterschap Brabantse Delta. Tot slot kunnen deelnemers samen met Schone Rivieren-experts nurdles en zwerfafval onderzoeken: welk afval vinden we, waar komt het vandaan en hoe voorkomen we het? Het nurdle-onderzoek vindt plaats op een kwartier fietsen van het Zaartpark.

Biodiversiteit in beken

Water is van levensbelang. Voor plant, dier en mens. Om ervan te kunnen leven moet het water ‘gezond’ zijn: vrij van afval en verontreinigende stoffen, maar ook een goede waterkwaliteit waarin een grote diversiteit aan dieren en planten kunnen leven. Tijdens de Biodiversiteitsdag staat de gezondheid en biodiversiteit van onze Brabantse beken centraal.

Overzicht van het programma

Ochtendprogramma:

10:15 uur - Openingswoorden van IVN/RAVON/FLORON
10:25 uur - Uitleg activiteiten
10.30 uur - Ronde 1: Planten- en Wateronderzoek
11.15 uur - Ronde 2: Wandeling vispassage/EVZ/gemeente en Nurdelonderzoek

12.00 uur - Pauze

Middagprogramma:

12.30 uur - Ronde 3: Planten- en Wateronderzoek
13.15 uur - Ronde 4: Wandeling vispassage/EVZ/gemeente en Nurdelonderzoek
13:30 uur - Afsluitende woorden en bedanken
14:00 uur - Einde programma