Extra droogtemaatregelen nodig

Na een bijzonder droog voorjaar viel er vorige week regen. Die neerslag kwam als geroepen. Maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Door de oplopende temperaturen, stijgende watervraag, zakkende grondwaterstanden en weinig neerslag de komende dagen neemt waterschap Brabantse Delta extra droogtemaatregelen. Vanaf donderdag 1 mei om 9 uur is het in het stroomgebied van de Aa of Weerijs niet toegestaan om grasland te beregenen met water uit sloten en beken in dit gebied. 

In welke gebieden is er een onttrekkingsverbod?  

In het stroomgebied van de Aa of Weerijs, inclusief de beek, is het vanaf donderdag 1 mei om 9 uur niet toegestaan om oppervlaktewater te gebruiken voor beregening van grasland.

  • Gebied 8 Aa of Weerijs (exclusief de waterloop zelf) – verbod grasland
  • Gebied 8w Aa of Weerijs (waterloop zelf) - verbod grasland

Kaart actuele onttrekkingsverboden

Sinds 11 april 2025 is het in 4 stroomgebieden niet toegestaan om oppervlaktewater te gebruiken. Kijk voor een actueel overzicht van alle onttrekkingsverboden op de kaart.   

Wat is een onttrekkingsverbod?

Bij een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater mag er geen water meer uit sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening.

Waarom een onttrekkingsverbod?

Door de oplopende temperaturen, stijgende watervraag, zakkende grondwaterstanden en weinig neerslag de komende dagen moet het waterschap maatregelen nemen. Als het waterpeil of waterafvoeren (het water dat stroomt) in een gebied te veel zakt of afneemt, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in. De lagere waterstand kan namelijk zorgen voor schade aan oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water doodgaan. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten en zodra het kan, wordt een onttrekkingsverbod ingetrokken. Dit wordt bekendgemaakt via onze website en www.officielebekendmakingen.nl. 

Wat doet het waterschap?

Het waterschap zet in op het water langer vast te houden, zo de grondwatervoorraad aan te vullen en daarmee onttrekkingsverboden zo lang mogelijk uit te stellen. Het water langer vasthouden doen we onder andere met stuwen. Deze stellen we hoger in zodat het water niet zomaar het gebied verlaat. Dat doen we samen met agrariërs en terreinbeheerders.

Perceelwijzer

Ontdek alle informatie over jouw agrarisch perceel in één handige gratis app: de Perceelwijzer. Actuele en betrouwbare gegevens over onttrekkingsverboden, regenverwachting, maaiplanning, waterpeilen, waterkwaliteit en een verzoek tot beregening.

Download de Perceelwijzer app 

Perceelwijzer is inmiddels ook als desktopversie beschikbaar. Zie Perceelwijzer.

Iedere druppel telt

Als waterschap zijn we blij met iedere druppel. Want het voorjaar was droog. Daarom houden we het water nu zo veel mogelijk vast. Dit doen we onder andere door de stuwen in ons werkgebied hoger te zetten. Zo houden we water vast. Dit water kunnen we dan weer gebruiken in drogere perioden. 

De weersvoorspellingen houden we in de gaten vanuit een speciale ruimte in Breda. Daar kijken we zo ver mogelijk vooruit om er voor te zorgen dat we zo veel mogelijk water vast houden in droge periodes. Dat gebruiken we dan weer als het een tijdje niet regent.