Wil jij wel eens met eigen ogen zien hoe het is gesteld met de waterkwaliteit en de biodiversiteit van Brabantse beken? Kom dan mee Oeverlopen op woensdagochtend 26 oktober tussen 9.00 en 12.00 uur. Ga samen met ecologen van waterschap Brabantse Delta en FLORON op zoek naar vissen en waterplanten in en rond de beekloop in Tilburg. Zo help je ons mee om de gezondheid van deze beek in kaart te brengen.

Wat is Oeverlopers?

Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, de komende jaren beken in Noord-Brabant onderzoeken. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze plekken? Wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? En moet er worden ingegrepen? Het zijn zomaar wat vragen waar oeverlopers antwoorden op gaan zoeken. Iedereen met interesse in het waterleven kan zich aansluiten.

Monitoring herstelwerkzaamheden

Oeverlopers onderzoeken en monitoren de komende jaren verschillende Brabantse beekdalen. De aanleiding voor dit onderzoek is vaak dat er herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Deze werkzaamheden hebben meestal als doel om de waterkwaliteit en biodiversiteit te bevorderen. Om te weten of de werkzaamheden daadwerkelijk een toename in gewenste vissen- of plantensoorten opleveren, is het erg belangrijk dat de Oeverlopers vinger aan de pols houden.  

Oeverloperdag

Op 26 oktober organiseert waterschap Brabantse Delta samen met FLORON een Oeverloperdag bij natuurgebied Koewijden, vlakbij de Reeshofweide in Tilburg. De activiteiten starten om 9.00 uur en duren tot ongeveer 12.00 uur. Ervaring is niet nodig en voor onderzoeksmateriaal wordt gezorgd. Kinderen zijn onder begeleiding van (groot)ouders ook van harte welkom om deel te nemen. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor de exacte locatie op www.oeverlopers.nl. Tip! Trek Stevige schoenen aan.

Samenwerking

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas, waterschap Brabantse Delta en waterschap De Dommel.