Waterschap Brabantse Delta heeft het voornemen om in het stroomgebied van de beek Het Merkske maatregelen te gaan nemen voor natuur- en beekherstel. Met deze kennisgeving informeren wij je over de start van het project. We onderzoeken welke concrete opgave er voor de beek ligt. Hiervoor stellen we een plan op met de nodige maatregelen, waarbij we ons focussen op manieren om het watersysteem te verbeteren. In deze kennisgeving wordt beschreven hoe wij belanghebbenden betrekken en hoe belanghebbenden inbreng kunnen geven in de loop van het project. Bekijk hier de officiële bekendmaking(externe link).

Wat is project Beekherstel Het Merkske?

Project Beekherstel Het Merkske is een onderdeel van het grensontkennende Integrale Waterproject van Het Merkske. Hierbij gaat het om het gedeelte van de beek ten zuiden van Hoogstraten en Baarle-Nassau/Baarle-Hertog. Het Merkske vormt hier een unieke en karakteristieke grensbeek, die op sommige plekken daadwerkelijk de grens vormt tussen Nederland en Vlaanderen. De provincie Antwerpen en waterschap Brabantse Delta werken binnen project Beekherstel Het Merkske samen aan beekherstelmaatregelen voor een goede (ecologische) waterkwaliteit. We onderzoeken welke concrete opgave er voor de beek ligt. Hiervoor stellen we een plan op met de nodige maatregelen, waarbij we ons focussen op manieren om het watersysteem te verbeteren.

Onze opgave

De Kaderrichtlijn Water (KRW) moet de vervuiling van wateren verminderen en voorkomen, de leefomgeving van flora en fauna verbeteren, duurzaam watergebruik bevorderen en de effecten van overstromingen en droogte beperken. Het waterschap heeft vanuit de KRW een opgave voor Het Merkske. Het gebied verdroogt en de doorstroming en hoeveelheid water in de beek is jaarrond nog niet op orde. Het waterschap zet voor de langere termijn in op een klimaatrobuust watersysteem. 

Het is voor het waterschap belangrijk om voldoende inzicht te hebben in de werking van het huidige watersysteem. Om een beeld te hebben hoe het gebied er op lange termijn uit zou moeten zien, zodat het beter bestand is tegen het veranderende klimaat. Het waterschap wil, samen met de provincie Antwerpen, de juiste maatregelen nemen in de beek. We hebben hiervoor vorig jaar een studie uitgevoerd waarbij we hebben onderzocht hoe het gebied (hydrologisch) functioneert. De komende periode, tot de zomer, bekijken we wat er verbeterd kan worden. Dit verwerken we in een plan van aanpak/schetsontwerp.

Het doel van dit project is het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van deze karakteristieke grensbeek. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de doelstellingen van de KRW. 

Hoe gaan wij te werk?

In ons project houden we rekening met omliggende belangen, het landschap en de waarden in het gebied. We onderzoeken de huidige situatie en werking van het watersysteem. Hierbij kun je als belanghebbende input aanleveren over jouw ervaringen van de afgelopen jaren (zoals: waar is het natter geworden, waar verdroogt het). Kennis vanuit het gebied is waardevol om een goed beeld te krijgen. Daarbij zijn wij ook benieuwd naar je ideeën, wensen en verwachtingen rondom het beekherstel van Het Merkske. Waar mogelijk nemen wij deze informatie mee in ons plan van aanpak en (schets)ontwerp voor het beekherstel, waarbij het verbeteren van het watersysteem het uitgangspunt is.

De provincie Antwerpen, de gemeente Baarle-Nassau, Stad Hoogstraten, de agrarische sector, terreinbeherende organisaties, grondeigenaren en de mensen die wonen, werken en recreëren in het gebied betrekken wij bij dit project.

Wat kun je doen? 

Je kunt ons helpen met het aandragen van informatie en kennis over het gebied. We organiseren hiervoor één publieksbijeenkomst rond de zomer van 2024. Hierover wordt de omgeving op een later moment geïnformeerd. 

Participatieproces 

Iedereen in het gebied kan participeren en informatie aanleveren en hun beeld, belang of wens schetsen. Deze moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten allereerst binnen de geografische scope liggen. Daarnaast moeten ze uitvoerbaar, beheerbaar en kosteneffectief zijn en positief bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied. 

Heb je specifieke kennis over landbouw, landschap, natuur, cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied? Dan komen we graag met je in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij onze inventarisatie en helpt met het maken van goede afwegingen. 

Met de direct belanghebbenden (eigenaren of directe buren) van het project plannen wij een persoonlijke kennismaking.  

Aanvullende informatie over het project vind je op de webpagina van Beekherstel het Merkske.

Planning 

Onderzoeksfase: Q1 2024  - Q3 2024 
Ontwerpfase: Q4 2024 – Q2 2025
Realisatiefase: Q3 2025 – Q4 2027 

Reageren op deze Kennisgeving? 

Stuur je reactie vóór 5 juni 2024 naar merkske@brabantsedelta.nl of per post via waterschap Brabantse Delta, t.a.v. P.C. den Braber, Postbus 5520, 4801 DZ Breda. 

Wat gebeurt er met je inbreng? 

Jouw reactie op dit document beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. We koppelen aan je terug hoe we dat doen.