Kennisgeving voornemen & participatie dijkversterking Geertruidenberg-Noord - Dombosch

Aangepast:

Op woensdag 2 juli 2025 startte waterschap Brabantse Delta officieel met de verkenning van het dijkversterkingsproject Geertruidenberg-Noord - Dombosch. Dat gebeurde met het publiceren van een kennisgeving voornemen & participatie voor het project. In de kennisgeving geeft het waterschap aan hoe zij de verkennings- en planuitwerkingsfase aanpakt en hoe belanghebbenden bij het project worden betrokken. En hoe zij kunnen meedenken binnen het project. Je kunt tot 3 oktober 2025 reageren op de kennisgeving. Bekijk de officiële bekendmaking.

Wat is het project dijkversterking Geertruidenberg-Noord - Dombosch?

Het dijkversterkingsproject Geertruidenberg-Noord - Dombosch is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In 2050 moeten alle primaire keringen in Nederland voldoen aan de norm uit de Waterwet (opgenomen in de nieuwe Omgevingswet). De waterkeringen worden beoordeeld en uit de beoordeling volgt welke dijktrajecten wel en niet voldoen aan de wettelijke norm. De keringen die niet voldoen aan de norm, worden voor versterking aangemeld bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het gaat hierbij om het dijktraject ten noorden van Geertruidenberg en industrieterrein Dombosch in Raamsdonksveer. Ruim 3 kilomete van de dijk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dit betekent niet dat de dijk nu niet veilig is, maar dat we met de nieuwe normen voorsorteren op veranderende (klimaat)omstandigheden.

Hoe gaan wij te werk?

In ons project houden we rekening met belangen in de omgeving, het landschap en de waarden in het gebied. In de verkenningsfase verkennen we eerst de mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave. Daaruit selecteren we de kansrijke oplossingen en werken deze uit in kansrijke alternatieven. Ook stellen we een integraal afwegingskader op. Met dat afwegingskader filteren we alle mogelijke oplossingen om te komen tot de beste oplossing: het voorkeursalternatief (VKA). 

Gelijktijdig voeren wij hiervoor een omgevingsanalyse uit, doen we conditionerende onderzoeken en stellen we een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de vereiste onderdelen van een Milieueffectrapport (MER) op. Dit alles om de basisinformatie over het gebied zo goed mogelijk in beeld te brengen en goed onderbouwde afwegingen te kunnen maken. Tijdens de planuitwerking werken we toe naar een zorgvuldig ingepast dijkontwerp. 

Bij dit project betrekken we de provincie Noord-Brabant, gemeente Geertruidenberg, Rijkswaterstaat, experts, eigenaren en de mensen die wonen, werken en recreëren in het gebied. 

Wat kun je doen?

Je kunt ons helpen met het aandragen van oplossingen voor de dijkversterkingsopgave en met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied, waar wij met de dijkversterking rekening mee zouden moeten houden. Ook bespreken wij met jou de keuzes die wij willen gaan maken.

Participatieproces

Om alle informatie op tafel te krijgen, gaat het waterschap vanaf de zomer 2025 in gesprek met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. We organiseren informatieavonden, themabijeenkomsten en voeren keukentafelgesprekken. We starten de verkenningsfase met een algemene bijeenkomst. Daarin lichten we de scope en het project toe. Gedurende de verkenningsfase organiseren wij nog een aantal bijeenkomsten om het proces transparant toe te lichten en belanghebbenden en belangstellenden de mogelijkheid te geven om input te geven en met ons in gesprek te gaan.

Iedereen in het gebied mogelijke oplossingen aandragen voor de dijkversterking. Deze moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten allereerst binnen de geografische scope liggen en bijdragen aan het oplossen van de dijkversterkingsopgave. Daarnaast moeten ze uitvoerbaar, beheerbaar en kosteneffectief zijn en positief bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied. 

Heb je specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied? Dan komen we graag met je in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij onze inventarisatie en helpt met het maken van goede afwegingen. 

Met de direct belanghebbenden (eigenaren of directe buren) van het project plannen wij een persoonlijke kennismaking.  

Aanvullende informatie over het project vind je op de webpagina van het dijkversterkingsproject Geertruidenberg-Noord - Dombosch.

Reageren op deze Kennisgeving? 

- Heb je specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie of cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied?

- Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden?

- Zie je mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave?

Dan horen we graag van je.

Stuur je reactie vóór 3 oktober 2025 naar dijkversterkingGENDO@brabantsedelta.nl of per post via waterschap Brabantse Delta, t.a.v. dhr. R.J. van Hoek, Postbus 5520, 4801 DZ Breda. 

Wat gebeurt er met je inbreng? 

Jouw reactie op de kennisgeving beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. We koppelen aan je terug hoe we dat doen.