Kraak de Klas is een escapespel met het thema Klimaatzorgen in Nederland. Het is geschikt voor groep 7 en 8 (uitdaging) en onderbouwklassen vmbo, havo en vwo. Leerlingen leren in één lesuur alles over klimaat en water. Met Kraak de Klas geef je een creatieve invulling aan de aardrijkskundeles. In groepjes gaan de leerlingen met elkaar de strijd aan. Wie kraakt als eerste alle codes en opent de kist?

Zijn jouw leerlingen al klimaatbewust?

Klimaatverandering in Nederland... het zorgt niet alleen voor warmere zomers en lange(re) periodes van droogte, maar ook voor wateroverlast door hevige hoosbuien. Als waterschap bedenken we oplossingen voor de effecten van deze klimaatverandering. Onze jeugdbestuurder Marieke is lid van het landelijke jeugdwaterschap. Deze enthousiaste jongeren helpen ons en geven advies. Heel belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst! Met het escapespel Kraak de Klas denken de leerlingen op een creatieve manier met de jeugdbestuurders mee. Zo leren ze klimaatbewust te zijn. Wie lukt het om alle codes binnen 40 minuten te kraken? 

Kraak de Klas escapespel

Hoe werkt Kraak de Klas?

In Kraak de Klas spelen zes groepjes leerlingen in het eigen leslokaal. Ieder groepje heeft een houten kistje met hangsloten. Door het oplossen van opdrachten en puzzels verzamelen ze codes. Met de juiste code openen ze elke keer een ander hangslot, totdat de kist opengaat.

Is de kist geopend of de tijd voorbij? Dan eindigt het spel! 

"Het is een leuke, uitdagende manier om iets te leren over het waterschap, effecten van het klimaat en water." - Jeugdbestuurder Marieke van Walraven 

Kraak de Klas escapespel

Praktische informatie

Niveau

  • Groep 7 en 8 (uitdaging)
  • VMBO: klas 1,2, 3
  • Havo / VWO: klas 1 en 2

Duur van het spel

  • Inleiding (inclusief lesbrief): 20 minuten
  • Spel: 40 minuten
  • Nabespreking: 20 minuten

Begeleiding

De docent kan zelf het spel begeleiden. 

Foto van het escapespel met de doosjes en kaarten

Kraak de Klas aanvragen?

Lenen van Kraak de Klas is gratis. Het spel is alleen voor scholen binnen ons werkgebied beschikbaar. Docenten moeten Kraak de Klas zelf ophalen en terugbrengen

Kraak de klas  - Klimaatzorgen aanvragen