Kraak de Klas met het thema Rioolwaterzuivering is een escapespel voor in de klas. Het is gemaakt voor groep 7 en 8 (uitdaging) en onderbouwklassen vmbo, havo en vwo. Met dit  spel geef je een creatieve invulling aan je biologie- en aardrijkskundeles. In één les uur ontdekken de leerlingen hoe bacteriën het vieze rioolwater schoonmaken. Daarnaast zet het ze aan het denken wat wel en niet in het afvoerputje en toilet mag. En waarom!

Zijn jouw leerlingen al afvalwater bewust? 

Wist je dat we per persoon wel 120 liter water per dag gebruiken? Dit water maken we vies als wij wassen, koken, onze tanden poetsen, douchen en het toilet doorspoelen. Al dit vieze water komt in het riool terecht en moet weer worden schoongemaakt. Het schoonmaken van het vieze afvalwater gebeurd in een rioolwaterzuivering. Met Kraak de Klas – Rioolwaterzuivering denken leerlingen op een creatieve manier mee met het zuiveringsproces en het belang om het biologische zuiveringsproces met bacteriën niet te verstoren. Zo leren ze afvalwater bewust te zijn!

rioolbuizen liggend boven de grond
Kraak de klas foto van het spel

Hoe werkt Kraak de Klas?

Kraak de Klas wordt met zes groepjes gespeeld in eigen leslokaal. Ieder groepje heeft een houten kist met hangsloten. Door het oplossen van opdrachten en puzzels verzamelen zij codes. Met de juiste code openen zij telkens een ander hangslot totdat de kist opengaat. Als de kist is geopend of wanneer de tijd voorbij is, eindigt het spel. Wie lukt het om alle codes binnen 40 minuten te kraken?

"Wie lost als eerste de verstopping op in de rioolwaterzuivering!"

Kraak de Klas escapespel

Praktische informatie

Niveau

  • groep 7 en 8 (uitdaging)
  • VMBO: klas 1,2, 3
  • Havo | VWO: klas 1 en 2

Duur van het spel

  • Inleiding (inclusief lesbrief): 20 minuten
  • Spel: 40 minuten
  • Nabespreking: 20 minuten

Begeleiding

De docent kan zelf het spel begeleiden. 

jeugdbestuurders spelen kraak de klas escapespel

Kraak de Klas aanvragen?

Aan Kraak de Klas zijn geen kosten verbonden. Het spel is alleen voor scholen binnen ons werkgebied beschikbaar. Docenten moeten Kraak de Klas zelf ophalen en terugbrengen.

Kraak de klas - Rioolzuivering aanvragen