De inhoud is geladen.

Markdal

Het Markdal is het beekdal van de Bovenmark, ten zuiden van Breda tot aan de Belgische grens. Het gebied is rijk aan natuur en cultuurhistorie en populair bij wandelaars en fietsers. In opdracht van het waterschap en de provincie Noord-Brabant werkt een aannemer aan de herinrichting van het zuidelijke deel. Naast de graafwerkzaamheden is er met een zogeheten kokerduiker al een aansluiting gemaakt tussen de Nieuwe Vrijstromende Mark en de Hoogwatergeul (huidige Bovenmark). Ook de aansluiting van de Nieuwe Vrijstromende Mark bovenstrooms is inmiddels klaar. De werkzaamheden naderen hun voltooiing. Binnenkort is de fietsverbinding over de twee nieuwe bruggen klaar en zijn de kanovoorzieningen gereed. In het najaar staat het planten van bomen en struiken op het programma als onderdeel van de realisering van het Natuurnetwerk Brabant (NNB).

Met de herinrichting van dit eerste deel wil het waterschap ongeveer 2,25 kilometer beekherstel realiseren en 36,5 hectare nieuwe natuur aanleggen voor het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Tevens herstelt het waterschap de hydrologische omstandigheden voor deze natuur. Ook is er oog voor de beleving van het gebied. Zo wordt er een halfverhard fietspad aangelegd waarover straks vanuit Galder via twee nieuw aan te leggen fietsbruggen richting Strijbeek gefietst kan worden. Bij de verdere inrichting worden de functies 'natuur' en 'recreatie' zoveel mogelijk gescheiden om verstoring van de natuur te voorkomen.

Doel

In 2027 willen de provincies in Nederland minimaal 80.000 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd om het te versterken. Het NNB is hier onderdeel van. Het is een netwerk van gedeeltelijk bestaande en gedeeltelijk nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones (natuurstroken langs sloten en beken) met elkaar zijn verbonden. Het beekdal van de Mark is aangewezen als onderdeel van het NNB. Voor het waterschap gaat het met name om de ‘watermaatregelen’. Zowel het beekherstel als ook het hydrologisch herstel van de natte natuurparel zijn onderdelen van de opgave 'Kaderrichtlijn Water'. In totaal willen we hier ongeveer 200 hectare nieuwe natuur realiseren met meer biodiversiteit en schoner water, beter bestand tegen klimaatverandering en met een toekomst voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Naast het zuidelijk deel werkt het waterschap intussen verder aan de plannen voor Markdal-Noord.

Nieuws over het Markdal

  • Nieuwsbrief 16 - Markdal

    De werkzaamheden voor de herinrichting Markdal-Zuid zijn bijna afgerond. Lees meer in nieuwsbrief nr. 16.

  • Nieuwsbrief 15 - Markdal

    Er liggen twee nieuwe fietsbruggen over de Hoogwatergeul en de Nieuwe Vrijstromende Mark. Lees hierover meer in nieuwsbrief nr. 15.

  • Nieuwsbrief 14 - Markdal

    Er is al veel werk verricht in Markdal-Zuid. Onlangs heeft de aannemer een kokerduiker geplaatst. Lees hier meer over in nieuwsbrief nr. 14.

Planning

De aannemer heeft inmiddels een groot deel van de werkzaamheden afgerond. De Nieuwe Vrijstromende Mark is gegraven en de aansluitingen met de Hoogwatergeul zijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor het graven van enkele poelen en andere grondwerkzaamheden.

Over de twee waterlopen heeft de aannemer in mei twee fietsbruggen geplaatst. Daarover kan iedereen vanaf half juli tussen Galder en Strijbeek fietsen over een fietspad met halfverharding.

Voor de zomer vernieuwt de aannemer de kano in- en uitstapplaatsen in de hoogwatergeul voor en achter de stuw Galder. Die nieuwe - eveneens van hout gemaakte voorzieningen - maken het voor kanoërs mogelijk om de stuw veilig te passeren. De hoogwatergeul blijft in de toekomst toegankelijk voor kanoërs. De Nieuwe Vrijstromende Mark is dat niet om de natuur in en om het water niet te verstoren. In de dam in de Hoogwatergeul, ter hoogte van de de meander Kerzel, wordt een kanogoot aangelegd. Aan het einde van het Vonderpad is een bootinlaatplaats gemaakt. Die gebruikt het waterschap om onderhoudsvaartuigen in het water te laten, bijvoorbeeld voor de noodzakelijke maaiwerkzaamheden.

De aannemer heeft de twee parkeervakken voor mindervaliden aangelegd aan het einde van het Vonderpad. Dat pad blijft ook in de toekomst verboden voor autoverkeer. Recreanten kunnen echter ontheffing aanvragen bij de gemeente Alphen-Chaam om gebruik te kunnen maken van het Vonderpad en de nieuwe parkeerplaatsen. Het fietspad is om de parkeervakken heen geleid.

De oplevering van het project staat gepland voor half september 2024. In het najaar staat de natuurlijke herinrichting van het gebied op het programma. Dat is het meest geschikte seizoen voor het planten van bomen en struiken.

Planning planvorming en realisatie Markdal Zuid

Meer informatie

Meer over het project Markdal leest u op het informatieplatform.

Subsidie

Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en Interreg Vlaanderen-Nederland

Logo Provincie Noord-Brabant

Partners

Het project is onder andere mogelijk gemaakt door:

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven over het Markdal?
Bij belangrijke ontwikkelingen ontvang je bericht.

 Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Markdal