Markdal
Waterschap Brabantse Delta is gestart met de plannen voor de herinrichting van Markdal-Noord. Dat is het deel van het Markdal tussen de stuw Galder en de stuw Bieberg in Breda. Het waterschap wil hier de ecologische waterkwaliteit verbeteren door 4 kilometer beekherstel uit te voeren.
Onderdeel daarvan is het oplossen van verschillende belemmeringen voor vissen om stroomopwaarts te zwemmen. In het kader van het Natuurnetwerk Brabant (NNB) wil de provincie Noord-Brabant 150 hectare nieuwe natuur realiseren om de biodiversiteit te versterken. De herinrichting van Markdal-Noord gebeurt in fasen. Van het aanpassen van het Voorlopig Ontwerp naar een Definitief Ontwerp (DO). Dat DO leidt tot een vastgesteld plan waaraan formele inspraak is voorafgegaan. Die fase is gepland voor eind 2026. De uitvoering van de plannen voor de herinrichting volgt dan in 2027. Gedurende deze fasen stemt het waterschap de plannen met de betrokken projectpartners en belanghebbenden af.
Zuidelijk deel afgerond
De herinrichting van het zuidelijke deel van het Markdal is inmiddels afgerond. Hier heeft het waterschap in 2023/2024 ongeveer 2,25 kilometer beekherstel gerealiseerd en 36,5 hectare nieuwe natuur aangelegd voor het NNB. De hydrologische omstandigheden voor deze natuur zijn hersteld. Ook is er oog voor de beleving van het gebied. Zo is er een halfverhard fietspad aangelegd waarover vanuit Galder via twee nieuwe fietsbruggen richting Strijbeek gefietst kan worden. Bij de verdere inrichting zijn de functies 'natuur' en 'recreatie' zoveel mogelijk gescheiden om verstoring van de natuur te voorkomen.
Doel
In 2027 willen de provincies in Nederland minimaal 80.000 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd om het te versterken. Het NNB is hier onderdeel van. Het is een netwerk van gedeeltelijk bestaande en gedeeltelijk nieuwe natuurgebieden die door ecologische verbindingszones (natuurstroken langs sloten en beken) met elkaar zijn verbonden. Het beekdal van de Mark is aangewezen als onderdeel van het NNB. Voor het waterschap gaat het met name om de ‘watermaatregelen’. Zowel het beekherstel als ook het hydrologisch herstel van de natte natuurparel zijn onderdelen van de opgave 'Kaderrichtlijn Water'. In totaal willen we hier ongeveer 200 hectare nieuwe natuur realiseren met meer biodiversiteit en schoner water, beter bestand tegen klimaatverandering en met een toekomst voor de mensen die er wonen, werken en recreëren.
Nieuws over het Markdal
Planning Markdal-Noord
Het in 2021 opgestelde Voorlopig Ontwerp (VO) is het vertrekpunt voor de planvorming. In de eerste fase werkt het waterschap dat VO uit voor een VO+. Daarbij brengt het waterschap nauwkeuriger de doelen in kaart, kijkt het naar de beschikbaarheid van gronden en het ontwerp.
In deze eerste fase wordt al duidelijk of er doelen en wensen zijn die nu nog niet meegenomen kunnen worden in de planvorming, de zogeheten ‘restopgave’, omdat daar meer tijd of aanvullende besluiten voor nodig zijn.
In de tweede fase werkt het waterschap het VO+ uit tot een Definitief Ontwerp (DO). Hierin legt het waterschap afspraken vast die in het voortraject zijn gemaakt. Het ontwerp wordt ook gedetailleerd uitgewerkt.
Al deze stappen leiden in de derde fase tot een Ontwerp-Projectbesluit. Dat is de formele benaming voor het definitieve plan voor Markdal-Noord waarop inspraak mogelijk is. Het uiteindelijk bestuurlijk vastgestelde Projectbesluit luidt de vierde fase in waarin het werk wordt aanbesteed en de uitvoering start.
Meer informatie
Meer over het project Markdal leest u op het informatieplatform.
Subsidie
Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant en Interreg Vlaanderen-Nederland
Partners
Het project is onder andere mogelijk gemaakt door:
Blijf op de hoogte!
Wil je op de hoogte blijven over het Markdal?
Bij belangrijke ontwikkelingen ontvang je bericht.