In natuurgebied de Vloeiweide, tussen Effen en Rijsbergen, is een natte natuurparel gerealiseerd. Een natte natuurparel is een belangrijk nat natuurgebied met bijzondere natuur die afhankelijk is van voldoende grondwater en een goede waterkwaliteit. Ook is de beek de Bijloop hersteld. Deze werkzaamheden zijn donderdag 13 april samen met omwonenden en andere partners feestelijk afgerond.

Dijkgraaf Kees Jan de Vet opende de middag met een kort welkomstwoordje. Daarna keken de aanwezigen naar de projectvideo(externe link). Op verschillende momenten gedurende het project zijn er opnames gemaakt. Op deze manier geeft de video een goed beeld van de werkzaamheden en de verandering van het gebied. Vervolgens verplaatsten men zich naar het projectgebied. Hier verrichtte dagelijks bestuurder, van het waterschap, Alwijn ten Cate, samen met Joris Hogenboom, directeur van Brabants Landschap, de opening.

Tijdens de borrel werd er nog volop gesproken over de goede samenwerking in dit project en de prachtige nieuwe natuur.

Alwijn ten Cate en Joris Hogenboom verrichten openingshandeling Vloeiweide
Dagelijks bestuurder van het waterschap, Alwijn ten Cate, verricht samen met Joris Hogenboom, directeur van Brabants Landschap, de opening. Ze zagen een dode boom om. Dit hout wordt als beekhout in de Bijloop hergebruikt.

Ontwikkelen natte natuurparel

Het projectgebied was deels verdroogd. Dat kwam omdat het gebied zo was ingericht dat het grondwater het gebied snel verlaat. Dit had grote gevolgen voor bepaalde planten en dieren. Daarom pakten we samen met Brabants Landschap de verdroging aan. Dat deden we door het herstellen van de beek en het ontwikkelen van natte natuur. Hiermee vergroten we de overlevingskansen voor planten en dieren. Ook voor bijzondere planten en dieren die hier nóg niet leven. En waarvan we dat wel graag willen. Het natuurgebied is onderdeel van Natuur Netwerk Brabant(externe link). Natuurnetwerk Brabant verbindt natuurgebieden met elkaar. Daardoor worden de leefgebieden voor planten en dieren uitgebreid.

Een natte natuurparel is een nat natuurgebied waarin planten en dieren leven die voldoende grondwater van een goede kwaliteit nodig hebben. Om een natte natuurparel te ontwikkelen moeten we meer en langer water vast houden in het gebied. In dit project namen we maatregelen, zodat het grondwater omhoog komt en het oppervlaktewater niet meteen wordt afgevoerd. Zo brachten we de bodem van de Bijloop omhoog en verflauwden we de oevers. Ook groeven we de bovenste grondlaag van een aantal weilanden rondom de Bijloop af. Door deze maatregelen voelen zeldzame insectensoorten zoals de moerassprinkhaan, de vlinder het gentiaanblauwtje en planten als teer guichelheil en de blauwe knoop zich hier thuis. Ook de vogel de Wielewaal kan naar dit gebied komen door de aanpassingen.

Beekherstel de Bijloop

De Bijloop was een diep liggende rechte beek met weinig stroming. In de zomer stroomde er zo weinig water door de beek dat het water stil stond. Er leefden daarom weinig dieren en planten in en om de beek. Om het leven in de beek terug te krijgen namen we verschillende maatregelen die zorgen voor verschillende stroomvariaties waardoor er meer zuurstof in het water komt. Zo zetten we stuw Hellegat open, plaatsten we zand en takkenbossen in de Bijloop en laten we de beek voor een deel meanderen (slingeren).

Rust voor de natuur

We geven de natuur de kans om zich in alle rust te ontwikkelen. Daarom is het gebied alleen via de bestaande wandelpaden te betreden.

Samenwerking en subsidie

Waterschap Brabantse Delta werkte samen met Brabants Landschap aan dit project. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg 2 zeeën project PROWATER, de Provincie Noord-Brabant en het Groen Ontwikkelfonds Brabant droegen financieel bij.