Het waterschap bewaakt en onderhoudt sloten, oevers en dijken. Om het werk van het waterschap mogelijk te maken en de veiligheid op en rond het water te garanderen gelden er spelregels voor wonen en werken aan het water en een dijk. Die regels staan in de Keur.

Project SODO

Uit onderzoek van het waterschap bleek dat veel situaties in de praktijk niet in overeenstemming waren met de regels. Daarnaast bleek veel grond van het waterschap in gebruik zonder onze toestemming. Van 2016 tot 2021 heeft het waterschap daarom het project Sloten, oevers en dijken op orde (SODO) uitgevoerd. Samen met bewoners, bedrijven en gemeenten werd gewerkt aan een oplossing voor de keurovertredingen en werden afspraken gemaakt over het grondgebruik.

Uitgangspunt van het project was dat situaties die geen grote negatieve gevolgen hebben voor sloten, oevers en dijken zoveel mogelijk kunnen blijven bestaan. De voorwaarden hiervoor zijn vastgelegd in een overeenkomst, vergunning of in algemene regels. Voor situaties met mogelijk wel negatieve gevolgen is samen met de betrokkenen gezocht naar een alternatieve oplossing. In sommige gevallen hield die oplossing in dat de situatie moest worden aangepast.

Reguliere controle

Nu het project ten einde is gekomen, gaan de reguliere werkzaamheden voor het controleren van de veiligheid in West- en Midden-Brabant natuurlijk door. Ziet het waterschap een overtreding, dan zal het waterschap hierover met jou in gesprek gaan. Dit hoort dan weliswaar niet meer binnen dit project, maar heeft inhoudelijk hetzelfde doel: Samen zorgen voor droge voeten en een veilige leefomgeving.

Contact

Heb je vragen over het project of de werkzaamheden van het waterschap in het algemeen? Of wil je meer informatie over de regels die voor jou van toepassing zijn? Vul dan ons online contactformulierlink naar bestand in of bel T 076 564 10 00.