Opnieuw extra droogtemaatregelen nodig

Wanneer viel er voor het laatst regen in Midden- en West-Brabant? Een vraag die veel inwoners niet zo snel meer kunnen beantwoorden. En dat is begrijpelijk. Het is namelijk al wekenlang droog. Daarnaast stijgt ook de watervraag en hebben beken steeds minder water. Daarom neemt waterschap Brabantse Delta extra droogtemaatregelen. Deze gaan in vanaf donderdag 22 mei 2025 om 9 uur. 

Voor welke gebieden komt er een onttrekkingsverbod?

In onderstaande gebieden gelden er vanaf donderdag 22 mei 2025 om 9 uur nieuwe droogtemaatregelen:

  • Gebied 2 ten noorden van het Wilhelminakanaal – verbod grasland
  • Gebied 8 Aa of Weerijs (exclusief de waterloop zelf) – totaal verbod
  • Gebied 8w Aa of Weerijs (waterloop zelf) - totaal verbod, exclusief kapitaalintensieve teelt

Dit is een uitbreiding van de reeds ingestelde verboden.

Bekijk de kaart met de actuele onttrekkingsverboden oppervlaktewater 

Wat zijn kapitaalintensieve teelten?

In het stroomgebied van de Aa of Weerijs is een onttrekkingsverbod. Maar het is wel toegestaan om kapitaalintensieve teelten te beregenen. Hiermee bedoelen we:  

  • Peulvruchten en groentegewassen
  • Containerteelt, dit zijn planten die los van de grond, in potten of bakken groeien zoals boomkwekerijproducten en aardbeien.
  • Bos- en haagplantsoen aangeplant na 1 januari 2025
  • Zacht fruitteelt

Waterschap Brabantse Delta probeert het beregenen vanuit oppervlaktewater van deze teelten zo lang mogelijk toe te staan. Dit omdat de financiële gevolgen van een beregeningsverbod groot zijn voor telers.  

Wat is een onttrekkingsverbod?

Bij een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater mag er geen water meer uit sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening.

Waarom een onttrekkingsverbod?

Door de oplopende temperaturen, stijgende watervraag, zakkende (grond)waterstanden en weinig neerslag de komende dagen moet het waterschap maatregelen nemen. Als het waterpeil of waterafvoeren (het water dat stroomt) in een gebied te veel zakt of afneemt, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in. De lagere waterstand kan namelijk zorgen voor schade aan oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water doodgaan. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten en zodra het kan, wordt een onttrekkingsverbod ingetrokken. Dit wordt bekendgemaakt via onze website, de perceelwijzer en www.officielebekendmakingen.nl.  

Wat doet het waterschap?

Het waterschap zet in op het water langer vast te houden, zo de grondwatervoorraad aan te vullen en daarmee onttrekkingsverboden zo lang mogelijk uit te stellen. Het water langer vasthouden doen we onder andere met stuwen. Deze stellen we hoger in zodat het water niet zomaar het gebied verlaat. Dat doen we samen met agrariërs en terreinbeheerders.

Perceelwijzer

Ontdek alle informatie over jouw agrarisch perceel in één handige gratis app: de Perceelwijzer. Actuele en betrouwbare gegevens over onttrekkingsverboden, regenverwachting, maaiplanning, waterpeilen, waterkwaliteit en een verzoek tot beregening.

Download de Perceelwijzer app 

Perceelwijzer is inmiddels ook als desktopversie beschikbaar. Zie Perceelwijzer.