Vorige week was de finale van de Blue City Challenge. Het team van waterschap Brabantse Delta ging aan de slag met een reststroom van de rioolwaterzuivering en ontwikkelde in 6 weken tijd een nieuw circulair product: een olie-absorberende deken.

De reststroom bestond uit haar en textielvezels. Door het toevoegen van nog meer haar en natuurlijke bindmiddelen, ontstaat een mengsel dat olie kan absorberen. Het team presenteerde een mat gemaakt van dit materiaal, die op kleine olievlekken gelegd kan worden. Kleine olielekken komen vaker voor in Nederland dan we denken. De mat van 1 m2 kan bijvoorbeeld in (jacht)havens en op stranden uitgerold worden over olievlekken. Nadat de mat de olie geabsorbeerd heeft, kan de mat makkelijk weer opgerold en afgevoerd worden. 

Foto: Jacqueline Fuijkschot

Niels Mureau, dagelijks bestuurslid van waterschap Brabantse Delta, is blij met het resultaat. “Ons team heeft niet gewonnen, maar de Blue City Challenge heeft wel veel inspiratie opgeleverd! We zijn als waterschappen een belangrijke schakel op weg naar een circulaire economie. Innoveren gaat met vallen en opstaan en ik wil dat we daar binnen ons waterschap ruimte voor bieden.” 

Winnend product

Het winnende team was aan de slag gegaan met de Japanse duizendknoop als reststroom. Deze plant is sinds de jaren 50 een van de meest invasieve exoten in Nederland. De wortels en stengels zijn zó sterk, dat de plant bij het groeien beton en zelfs treinrails kapot kan maken. Bestrijding van deze plaag kost waterschappen jaarlijks miljoenen euro. Het team kwam er achter dat bouwmateriaal gemaakt van Japanse duizendknoop zowel sterk als licht is, door de gelaagdheid en vezelstructuur van de plant. Zij ontwikkelden een modulaire wandplaat die bruikbaar is als bouwproduct.  

Meer weten?

Wil je meer weten over de andere producten die zijn ontwikkeld. Lees dan het verslag van de finale via De eerste Circular Challenge finale van 2022: van water-reststromen tot new circular business - BlueCity(externe link)