Van grijs betegelde schoolpleinen naar groene buitenspeelplaatsen. Wil je ook je schoolplein groen maken? Maak dan gebruik van de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Deze kun je aanvragen van 1 mei tot met 4 november 2024.De subsidie is voor basisscholen, voortgezet onderwijsscholen en het mbo.

Aandacht voor water en groen

Schoolpleinen van de toekomst zijn klimaatbestendig, met veel groen en zo min mogelijk betontegels. De pleinen zijn verkoelend op warme dagen en vangen regenwater op tijdens extreme buien. Bovendien is een groen schoolplein ook goed voor de biodiversiteit omdat het insecten, vogels en andere dieren aantrekt.  

Als waterschap vinden we het belangrijk om samen aandacht te geven aan groen en water bij het ontwerpen van een schoolplein. Samen met de drie Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Jong Leren Eten en provincie Noord-Brabant vergoeden we tot een maximum van € 10.000,- voor het inrichten van een groen schoolplein.

Meer informatie en meedoen

Wil je ook je schoolplein klimaatbestendig inrichten? Je kunt tot en met 4 november 2024 subsidie aanvragen voor de Brabantse regeling 'Schoolplein van de Toekomst'. Ook vind je op deze site meer informatie over de regeling.  

Voordelen van een groen schoolplein

  • gezond: zorgt voor meer ontspanning en stimuleert om te ontdekken;
  • educatief: leerlingen leren in de praktijk over water, klimaat en natuur;
  • klimaat- en watervriendelijk: door meer groen, waterdoorlatende verharding en een regenton kan het regenwater de grond in of hergebruikt worden. Dat voorkomt overbelasting van het riool;
  • sociale binding: het zijn plekken waar leerlingen graag zijn. Bovendien wijst onderzoek uit dat leerlingen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen;
  • buitenlokaal: enorme inspiratiebron voor creatieve vakken, biologie tot zelfs wiskunde en rekenen.