In het populaire TV-programma BinnensteBuiten (KRO/NCRV) komen op vrijdag 17 februari de tuinen van Landgoed Bouvigne in beeld. De uitzending is die dag te zien op NPO 2 om 19:05 uur. Ondanks de winterperiode waarin de opnamen zijn gemaakt, is het bijzondere karakter van de drie verschillende tuinen goed zichtbaar. Ook de geschiedenis van het kasteel en het landgoed komen aan bod.

De tuinen zijn allemaal in de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaren naar de toen heersende smaak. Als eerste komt de Franse tuin in beeld. De sierlijke buxushaagjes omzomen de perken waar in het voorjaar en de zomer onder andere rozen en fuchsia’s bloeien. Deze tuin is symmetrisch aangelegd. Ze zijn elkaars spiegelbeeld. Via een bruggetje komen de kijkers vervolgens terecht in de Engelse tuin. Een landschapstuin met aan de zijkant borders voor bloemen en bomen. Aan de rand van de Engelse tuin staat prominent de Kapelzaal. Die is in 1932 gebouwd door de Catechisten van de Pius X-stichting. Dat is een stichting die een belangrijke rol heeft gespeeld in het vormingswerk in deze regio. De Duitse tuin komt als laatste aan bod in het programma. Dit is een smalle tuin met een slingerend pad met aan weerszijden hoge bomen.

De Franse tuin in de zomer

Meisjes herbegraven op Bouvigne

Aan het begin van de Duitse tuin staat een oude grafkapel. Sinds 2016 liggen de meisjes Mia Rutjes en Molleke Bijkerk begraven. Zij zijn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op Bouvigne gestorven. Zij waren met andere kinderen en hun begeleiders op de vlucht voor het oorlogsgeweld en kwamen vanuit het Gelderse Druten hier terecht. Door ziekte en verzwakking zijn ze gestorven Ze hebben jarenlang begraven gelegen achter de kapel in de Engelse tuin. Na uitgebreid onderzoek en in afstemming met de families is besloten om ze hier op deze bijzondere plek te herbegraven.

Bezichtiging tuinen

De tuinen van Bouvigne zijn gratis te bezoeken op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. De ingang is via het hoofdkantoor aan Bouvignelaan 5. Kasteel Bouvigne is alleen toegankelijk voor publiek op speciale open dagen. Die zijn dit jaar tijdens de Nassaudag (29 mei) en Open Monumentendag (10 september). Nieuwsgierig geworden naar Landgoed Bouvigne? Neem dan eens een kijkje op de speciale website(externe link) over het landgoed. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om Landgoed Bouvigne te bezoeken. En kun je niet komen maar ben je wel nieuwsgierig? Dan is er een virtuele tour. Tijdens de digitale rondleiding neemt de lakei van Bouvigne je mee door het kasteel, de tuinen en de omgeving van het landgoed. Onderweg vertelt hij je alles over de geschiedenis, de natuur en het waterschap.

Waterschap 50 jaar eigenaar van Landgoed Bouvigne

Het toenmalige waterschap West-Brabant kocht het landgoed in 1972 voor 1,4 miljoen gulden van de gemeente Breda. Het waterschap had ruimte nodig om enkele afdelingen te vestigen en het landgoed was een goede en voordelige oplossing. Op 29 januari 1973 verhuisden het bestuur, de administratieve en financiële dienst en de technische dienst van het waterschap naar Bouvignelaan 5. Tegelijkertijd is begonnen met de plannen voor de restauratie van het kasteel en het oude koetshuis. Die zijn in 1977 afgerond. Hierna is het hele complex in gebruik gekomen als ‘waterschapskantoor’.

Terugkijken

Het programma is na 17 februari terug te zien op de website van BinnensteBuiten: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken.