Tuintips

Het klimaat verandert. Het weer is minder stabiel. Soms is het voor langere tijd warm en droog en dan regent ineens weer lang en veel. Gelukkig kun je je tuin zo inrichten dat het een plek wordt waar je lekker koel kunt zitten en wateroverlast kunt tegengaan.

Wateroverlast

Als het hard regent, wat steeds vaker gebeurt, kan het riool de hoeveelheid regenwater niet verwerken en ontstaat er wateroverlast. Tuinen vol tegels zorgen ervoor dat het regenwater niet in de grond kan zakken. 

Een groene, watervriendelijke tuin helpt bij hevige regenval om wateroverlast te verminderen. Het regenwater kan beter in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. 

Hitte

Soms is het langere tijd warm en droog. Stenen en beton in je tuin houden deze warmte vast, waardoor het extra warm kan aanvoelen.

Beplanting en groen houden juist water vast en zorgen er daarmee voor dat jouw tuin op hete zomerse dagen een stuk koeler is. In een groene tuin met planten en bomen zorgen de bomen namelijk voor schaduw en dus lagere temperaturen.

Maak je tuin lekker koel en regenproof met deze tips!

Gebruik planten en bodembedekkers

Meer groen in de tuin zorgt voor verkoeling. Planten en bomen verdampen namelijk water met hun blad en daardoor koelt de lucht af. Hierdoor voelt het dus koeler in de schaduw van een boom. Meer groen in de tuin zorgt ook voor minder wateroverlast. Door alle verharding (tegels, stenen, beton) komen riolen onder druk te staan en lopen straten en tuinen over. Het regenwater kan namelijk alleen naar de riolering stromen. Planten houden regenwater vast. Door hun wortels zorgen ze er ook voor dat de bodem beter in staat is om water op te nemen.

Maak een groen dak

Groene daken werken verkoelend. De beplanting op het dak verdampt vocht en dat heeft een verkoelend effect. Daarnaast houden groene daken regenwater vast. Daardoor stroomt het niet gelijk via de dakgoot de riolering in. Minder kans op wateroverlast bij een plensbui dus. 

Maak paadjes van boomschors

Wil je een paadje in de tuin? Denk dan ook eens aan andere materialen dan tegels of beton. Zo kan boomschors bijvoorbeeld goed gebruikt worden als pad. Dit natuurlijke product houdt vocht vast en werkt daardoor verkoelend. Boomschors laat bovendien regenwater door, waardoor het in de grond kan zakken.

Plant een boom

Bomen zijn multifunctioneel: ze bieden schaduw tegen de hitte en ze houden water vast. Een boom heeft water nodig om te groeien. Daarom neemt een boom veel water op, ook het water van een regenbui. Hierdoor loopt je tuin niet onder water.

Vang regenwater op

Een regenton, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, is een prima middel om regenwater op te vangen. Dat water kun je later weer gebruiken voor de planten. Er zijn bij tuincentra en bouwmarkten moderne varianten van de regenton beschikbaar in allerlei designs. Veel varianten hebben bijvoorbeeld een kraantje of zijn multifunctioneel: plantenbak en regenton ineen.

Regenton met gieter

Haal de blaadjes uit de goot

In de herfst verliezen de meeste bomen hun bladeren.  Vaak komen deze bladeren in de goot terecht. Wanneer je de blaadjes en andere rommeltjes niet verwijderd kun je last krijgen van een verstopte dakgoot en een verstopte dakgoot gaat overstromen. Haal de blaadjes uit de dakgoot en veeg de bladeren van de grond om te zorgen voor een goede doorstroming.

Maak een geveltuintje

Heb je een kleine tuin of helemaal geen tuin? Maak dan een geveltuintje! Door de rij tegels langs de gevel weg te halen en te vervangen door mooie planten, creëer je een ideale plek voor een beetje verkoeling en waar het regenwater de grond in kan zakken.

Deskundig tuinadvies

Voor deskundig advies en advies op maat kunt u terecht bij verschillende tuincentra in Midden- en West-Brabant. Onder andere in Breda, Prinsenbeek en Etten-Leur hebben tuincentra namelijk een speciale ‘Groen Klimaatplein’ ingericht. Klanten krijgen daar advies over het klimaatvriendelijk inrichten van hun tuin en woonomgeving. Van de aanleg van een groen dak, de plaatsing van insectenhotels tot advies over de verschillende formaten regentonnen om het waardevolle regenwater op te vangen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Groen Klimaatplein en een overzicht van de deelnemende tuincentra op een https://groenklimaatplein.nl/(externe link)

Subsidiemogelijkheden

Wijk- en buurtverenigingen kunnen subsidie krijgen voor gezamenlijke initiatieven op het gebied van natuur en water via het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. Goede ideeën zoals een waterspeeltuin, moestuin in de wijk of de gezamenlijke aanleg van groende daken, zijn voorbeelden van projecten die passen bij het doel van het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds(externe link).