UPDATE 18-1:  EINDE LIVEBLOG
De waterstanden in het werkgebied van het waterschap zijn weer normaal voor deze tijd van het jaar. Dat geldt zowel voor de poldergebieden in West-Brabant als voor de hoger gelegen zandgronden in de rest van West- en Midden-Brabant.

Bericht woensdag 18 januari

De waterstanden in het werkgebied van het waterschap zijn weer normaal voor deze tijd van het jaar. Dat geldt zowel voor de poldergebieden in West-Brabant als voor de hoger gelegen zandgronden in de rest van West- en Midden-Brabant. Het waterschap haalt daarom de extra pompen weg die het afgelopen weekend waren geplaatst. Op de hogere zandgronden zet het waterschap waar mogelijk de stuwen omhoog om zoveel mogelijk water vast te houden. Dat helpt om het grondwater aan te vullen.

Licht verhoogde waterstanden op de Bergsche Maas

Het water in de Bergsche Maas ten noorden van Waalwijk bereikt donderdagmorgen 19 januari de hoogste stand na de overvloedige regenval van afgelopen week. Dat leidt niet tot problemen. Dit soort waterstanden komen vaker voor in de winter. Het waterpeil zal snel daarna weer zakken. Het waterschap houdt uiteraard de situatie in de gaten.

Bericht maandag 16 januari

Polders

In de poldergebieden gaan we terug naar de waterstanden die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Daarom gaan we de komende dagen op de meeste locaties de extra pompen weer weghalen.

Water vasthouden

Het gebied ten zuiden van de lijn Tilburg – Bergen op Zoom zijn de hoger gelegen gebieden. Daar stroomt het water sneller weg. We willen hier de stuwen weer omhoog zetten om zoveel mogelijk water vast te houden. Dat helpt om het grondwater aan te vullen.

Monitoren

De komende dagen stroomt veel water via de grote rivieren weg. Het waterschap houdt daarom de waterstanden met name op de Maas extra in de gaten. We monitoren de situatie en blijven alert.

Bericht zaterdag 14 januari:

Hoge waterstanden

De verwachting is dat we de hoge waterstanden van donderdag en vrijdag niet meer bereiken. Maar de waterstanden blijven wel hoog en op maandag gaat het opnieuw veel regenen.

Extra pompen

Als extra maatregel hebben we op verschillende locaties extra pompen geplaatst. Ook vandaag worden er waar nodig nog extra pompen geplaatst. Deze pompen voeren extra water af, om de regen van morgen weer op te vangen. We controleren de pompen en gemalen continu om te zorgen dat ze blijven werken. De pompen kunnen voor geluidsoverlast in de directe omgeving zorgen.

We volgen de situatie

We blijven alert. Wanneer er veranderingen optreden, melden we dat in een update bij dit bericht.

Waterstanden Mark (Trambrug), ter hoogte van de vierde bergboezem en bij Dintelsas.

Bericht vrijdag 13 januari:

Er is afgelopen nacht veel regen gevallen en dat leidt tot hogere waterstanden in ons werkgebied.

Extra pompen geplaatst

Eerder deze week hebben we het waterpeil verlaagd, om de huidige neerslag op te kunnen vangen. Als extra maatregel hebben we donderdagavond en donderdagnacht op verschillende locaties extra pompen geplaatst. Ook vandaag worden er waar nodig nog extra pompen geplaatst. Deze pompen voeren extra water af, om de regen van morgen weer op te vangen. We controleren de pompen en gemalen continu om te zorgen dat ze blijven werken. De pompen kunnen voor geluidsoverlast in de directe omgeving zorgen.

Weersverwachting

De afgelopen 36 uur is er 40 tot 50 mm regen gevallen. Vandaag valt er weinig tot geen regen. Zaterdag gaat het opnieuw regenen en wordt er 10 tot 15 mm regen verwacht. De verwachting is dat er zondag enkele millimeters regen valt. Door deze voorspelde regen blijven de waterstanden het hele weekend hoog.

Breda

Het water in de Singels in Breda staat hoog, daardoor loopt het water nu in de bergboezems rondom Breda. Een bergboezem is een gebied dat in hoogwatersituaties zoals deze vol kan lopen om het water uit de stad op te vangen.

We volgen de situatie

We blijven alert. Wanneer er veranderingen optreden, melden we dat in een update bij dit bericht.

Bericht donderdag 12 januari:

Het regent en dat is goed zichtbaar in ons werkgebied. Vandaag is er gemiddeld 25 tot 30 mm regen gevallen. Tot middernacht wordt er nog eens 10 mm regen verwacht.

Breda en Roosendaal

Daardoor stijgt het water in de Bovenmark (Breda), Aa of Weerijs (Breda) en de Molenbeek (Roosendaal). Morgenochtend worden rondom Breda de hoogste waterstanden verwacht. Dan wordt ook duidelijk of de bergboezems ten noorden van Breda vol gaan lopen. De regen zorgt voor verhoogde waterstanden, maar rondom Breda en Roosendaal blijft het onder het kritische waterpeil.

Polders

Ook in de polders stijgen de waterstanden en staat het water in de sloten hoog. Het waterschap bekijkt hoe het water zo goed mogelijk verdeeld kan worden over het gebied.

We volgen de situatie

We blijven alert. Wanneer er veranderingen optreden, melden we dat in een update bij dit bericht.