De inhoud is geladen.

Waterschap Brabantse Delta home
Waterschap Brabantse Delta home

Innovatie en onderzoek bij het R&D lab

De mogelijkheden van nieuwe technologieën lijken eindeloos. Denk maar aan robots voor onderhoud of slimme software die pompen op afstand aanstuurt. Je legt alleen een pompstation niet even stil voor het testen van die software. Daarom heeft het waterschap het Research & Development-lab.

Wat is het R&D-lab?

Het R&D-lab is dé plek binnen het waterschap waar innovaties samenkomen en getest worden. En dat voor al onze kerntaken: veilige dijken, schoon water en gezond en voldoende water.  

Het R&D-lab staat op onze rioolwaterzuivering Nieuwveer in Breda. Waar we met een klein groepje begonnen in een partytent, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een professionele plek die vele collega's en studenten weten te vinden.

Samenwerking met studenten

Samen met studenten werken we aan nieuwe ontwikkelingen en testen we innovatieve technieken. De studenten brengen nieuwe inzichten en ideeën mee. Samen met de kennis en ervaring uit het waterschap, zorgt dat voor een mix die mooie resultaten oplevert.

Stage lopen bij het R&D-lab?

Ben jij nieuwsgierig naar slimme toepassingen voor water? Wil je werken aan duurzame innovaties die je ook écht in de praktijk terugziet? Kom dan stage lopen bij het R&D-lab van Brabantse Delta! Hier werk je samen met ons aan echte innovaties voor het waterbeheer van vandaag én morgen.

Enthousiast? Meld je snel aan via het stageformulier voor het R&D-lab!

Start jouw stage bij het R&D-lab

Pompen van het R&D lab

Voorbeeldprojecten

Mini-pompstation

We bouwden een mini-pompstation. Hierop kunnen we nieuwe technieken testen. Technieken die vaak te ingewikkeld of zelfs gevaarlijk zijn om op draaiende pompstation te testen. Zo testten we nieuwe software voor de aansturing van pompen. We ontwikkelden verschillende instellingen/aansturingen en behaalden daarmee een efficiencywinst van 30%

Slimme monsternamekast

We voorspellen aan de hand van het weer en het inkomende debiet voor 24 uur vooruit wat er binnenkomt op een zuivering. Hiermee optimaliseren we onder andere onze monsternamekasten. De kast haalt automatisch de Aquon-kalender op, houdt rekening met het weer, maakt slimme keuzes, voorspelt het inkomende debiet en stuurt de keuzes direct door. Dit betekent dat AQUON (organisatie voor wateronderzoek en –advies) precies weet waar ze op kunnen rekenen. Minder kans op afmeldingen, minder ergonomische uitdagingen én het scheelt ons ook nog eens tijd, geld en gedoe! 

R&D lab