Rens

Werken bij het waterschap is voor Rens niet zomaar werk. Als omgevingsmanager brengt hij de belangen van mensen en organisaties in projecten samen. Projecten die bijdragen aan de natuur, veiligheid en onze omgeving. Zo helpt hij de wereld beetje bij beetje beter te maken. “Het is geen geheim dat het niet goed gaat met de natuur. Wij proberen dat te veranderen.”

“Als omgevingsmanager ben ik binnen een project de contactpersoon voor álle betrokken mensen en organisaties buiten het waterschap. Ook zorg ik er onder andere voor dat we als waterschap kunnen uitvoeren wat we bedenken. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat vergunningen voor een project op tijd worden aangevraagd. Eigenlijk ben ik de schakel tussen buiten en binnen, zoals wij dat noemen. En die rol past perfect bij me. Van 9 tot 5 op kantoor zitten, is niets voor mij. Het liefst ben ik zoveel mogelijk in mijn werkgebied, zodat ik kan zien waar we als waterschap allemaal zo hard aan werken.”

Goede ideeën een plekje geven

“Hoe kan ik de goede ideeën van mensen buiten onze organisatie een plekje geven in onze projecten? Dat is een belangrijk onderdeel van mijn werk. De contacten met overheden, agrariërs en mensen van natuurorganisaties maken mijn werk extra leuk en geven me het gevoel dat ik nuttig werk doe. Neem een groot natuurontwikkelingsproject tussen Breda en Etten-Leur als voorbeeld. Dat voeren we uit samen met Staatsbosbeheer en de provincie. We willen daar de natuur herstellen. Daarvoor moet de waterstand omhoog en versterken we een dijk. Om met dat project te starten, hadden we veel grond nodig die toen nog niet van ons was. Ik voerde samen met een collega veel gesprekken met agrariërs; om te vragen of zij hun grond wilden verkopen of ruilen. Uiteindelijk is dat gelukt en dat maakt dit project uniek – zonder hun hulp hadden we dit project nooit kunnen doen. Als we samen tot resultaat komen, word ik heel erg enthousiast. Op zo’n moment voel ik dat we een verschil maken.”

Een positieve invloed

“Bij het waterschap werken we iedere dag aan belangrijke onderwerpen, zoals klimaatverandering en droogte. Het verstevigen van een dijk, zoals bij het project tussen Breda en Etten-Leur, moet ervoor zorgen dat mensen de komende honderd jaar geen last hebben van het water. Dat geeft me het gevoel dat ik met mijn werk echt iets bijdraag en dat we als waterschap iets goeds doen voor de samenleving.”

Liefde voor de natuur

“Ik zit helemaal op mijn plek bij Brabantse Delta. Ik krijg alle ruimte om me verder te ontwikkelen. Zo pak ik naast mijn ‘normale’ werk allerlei taken op die ik leuk vind om te doen en waarmee ik mezelf kan ontwikkelen. Verder werk ik heel fijn samen met mijn collega’s; we zijn met z’n allen heel gedreven. Dat zorgt voor een sterke band. We willen allemaal iets betekenen voor de toekomst van Noord-Brabant én Nederland.”

Lees de andere verhalen

  • René

    Wat René raakt: de vrijheid om te blijven zoeken, uitproberen en testen.

  • Liane

    De fijne samenwerking met haar open en gemotiveerde team, dát is wat Liane raakt.

  • Sjoerd

    De energie die hij krijgt van zijn werk, dát is wat Sjoerd raakt.