Archiefbezoek is in verband met de versoepelingen in de corona-regelgeving (COVID-19) weer op kleine schaal mogelijk. Er is voorlopig maximaal één bezoeker per dagdeel welkom. 

Welkom bij het historisch archief van waterschap Brabantse Delta. Al eeuwenlang bewaren we met uiterste zorg de documenten en objecten van het waterschap en zijn rechtsvoorgangers. Onze waterschapshistorie is vereeuwigd in zo’n tweehonderd archieven; circa twee kilometer lang! Het oudste originele stuk is opgemaakt in 1438. Ook zijn er afschriften van oudere stukken die zelfs teruggaan tot 1307. Het merendeel van de archieven is van na 1850.

Vraag archiefstuk aan

Iedereen is welkom om op afspraak het historisch archief van waterschap Brabantse Delta en zijn rechtsvoorgangers te raadplegen: of het nu is voor een spreekbeurt, een onderzoek naar het verleden van de woonomgeving of een artikel. U doorloopt hiervoor de volgende stappen.

Stap 1: dossier(s) zoeken in het online archief

In het online archief zoekt u in de inventarissen de dossiers die u graag wilt bekijken. Als u de juiste archiefdossiers hebt gevonden, noteert u de naam van het waterschap, het dossiernummer en de omschrijving van de dossiertitel. Deze gegevens heeft u nodig om de dossiers aan te vragen.

Ga naar het online archief

Stap 2: Maak een afspraak om het archief te bezoeken

Archiefbezoek is in verband met de versoepelingen in de corona-regelgeving (COVID-19) weer op kleine schaal mogelijk. Er is voorlopig maximaal één bezoeker per dagdeel welkom. U kunt hiervoor een afspraak maken via het onderstaande formulier. 

Afspraak maken voor archiefbezoek

In het formulier geeft u aan welke dossiers u wilt bekijken en wat u voorkeursdatum en -tijdstip is voor het bezoeken van ons archief. Per afspraak mag u maximaal vijf dossiers aanvragen. Wilt u meerdere dossiers bekijken? Geef dit dan aan in het afspraakformulier.

Openingstijden

  • dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur
  • woensdag van 9.00 tot 16.00 uur
  • donderdag van 9.00 tot 12.00 uur

Let op: de opgegeven voorkeursdatum is minimaal vier dagen na de aanvraag.

Stap 3: Medewerker neemt contact met u op

U ontvangt na het versturen van de aanvraag een bevestiging. Onze medewerkers nemen binnen drie werkdagen contact met u op om u te informeren over de datum en het tijdstip van uw bezoek. Wij zorgen ervoor dat de aangevraagde archieven dan voor u klaarliggen.

Stap 4: Bezoek ons archief

Gaat u naar het kantoor van Brabantse Delta voor uw archiefonderzoek? Meldt u zich dan aan bij de receptie. Neem voor uw bezoek het volgende door: